Hlavní obsah

Španělsko zakáže kouření na všech plážích. Jako první v Evropě

Španělsko chce čistší pláže. Plošně na nich proto zakáže kouření pod pohrůžkou vysokých pokut. Cigaretové nedopalky v písku totiž patří k velkým znečišťovatelům prostředí, a to nejen vizuálně. Látky ve špačcích obsahují toxické látky, které zamořují přírodu, zejména pak mořskou vodu, uvádí server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Kouření na španělských plážích brzy odzvoní.

Článek

Cigaretové nedopalky na plážích se staly ve Španělsku velkým problémem, v zemi je totiž takřka pět tisíc kilometrů pobřeží, a nedopalky tak mohou napáchat obří škody na životním prostředí. Zákaz kouření, který už platí například v Barceloně či na Kanárských ostrovech, zavede Španělsko plošně jako vůbec první evropská země, doplňuje Daily Mail.

Zatím není známo, odkdy bude zákaz platit, minulý týden však zákon prošel španělským senátem. Místní samosprávy tak budou moci trestat plážové návštěvníky, které při kouření přistihnou. Provinilcům bude hrozit pokuta ve výši až dva tisíce eur, v přepočtu 50 tisíc korun.

Zákon byl schválen v návaznosti na petici, která volala po zákazu kouření na plážích a kterou podepsalo asi 283 tisíc lidí. Podle organizace No Fumadores, která s žádostí přišla, vláda s projednáním už nemohla déle čekat.

Zamořují prostředí

Evropská agentura pro životní prostředí v roce 2018 zjistila, že cigaretové nedopalky a jejich filtry patří k věcem, které lze nejčastěji nalézt v písku. Vědci přitom už před několika lety upozornili, že vajgly mají kvůli obsaženým toxickým látkám velmi negativní vliv na prostředí. Dokážou kontaminovat půdu, a pokud se dostanou do moře, představují riziko i pro tamní živočichy.

Zakazovat kouření na plážích začaly už také další evropské země, například Francie, kde si lidé nemohou zapálit cigaretu v některých oblastech na jihu země. Stejně je tomu na italské Sardinii.

V Barceloně odhalili zatím nejvyšší věž chrámu Sagrada Família

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám