Hlavní obsah

Socha nedávno objevená v káhirském slumu asi není Ramesse II.

Socha, objevená nedávno v Káhiře, není zpodobením faraona Ramesse II., jak se původně uvádělo, ale zřejmě panovníka Psammetika I., který vládl 600 let po Ramessovi. Oznámil to ministr pro památky Chálid Ananí. I tak je podle něj ale nález unikátní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Transport osmimetrové sochy faraonaVideo: Reuters

 
Článek

K tomu, že by mohlo jít o Ramessovu sochu, odborníky vedl fakt, že se našla poblíž místa, kde stával Ramessovi zasvěcený chrám. Na soše, která je rozlomená na velké kusy, se ale našly vyryté nápisy a mezi nimi jméno jedné z Psammetikových manželek.

„Je-li to socha tohoto krále, pak jde o největší sochu z Pozdního období, jaká kdy byla v Egyptě objevena,” řekl Ananí k nálezu egyptsko-německého týmu. Pozdním obdobím se označuje doba vlády panovníků 26. až 30. dynastie zhruba mezi lety 665 až 332 před naším letopočtem. Psammetik I. byl vládcem 26. dynastie.

Socha byla vyzdvižena ze zamokřeného pozemku mezi obytnými bloky ve staré části Káhiry. Původně měřila devět metrů, avšak je rozlomena na dva kusy. Samotné torzo vážilo tři tuny. Oba kusy byly převezeny do Egyptského muzea a Ananího úřad doufá, že se je podaří sestavit dohromady.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám