Hlavní obsah

Archeologové našli obří sochu v káhirském slumu, zřejmě patřila Ramessi II.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Egyptští a němečtí archeologové objevili v podzemních vodách káhirské chudinské čtvrti části obrovské starověké sochy. Věří, že znázorňuje faraóna Ramesse II., který Egyptu vládl před 3000 lety. Na stejném místě tehdy totiž stálo starověké město Heliopolis, kde faraón postavil chrám slunečního kultu. Nález je podle egyptského ministerstva památek velmi významný. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archeologové objevili v káhirském slumu osmimetrovou sochu faraóna Ramesse II.Video: Reuters

 
Článek

„Minulé úterý mi zavolali, že objevili obrovskou křemencovou sochu, pravděpodobně Ramesse II.," řekl agentuře Reuters ministr památek Chálid Ananí.

Nejmocnější vládce starověkého Egypta Ramesse II., který je někdy také označován jako Ramesse Veliký, byl třetím panovníkem 19. dynastie, která vládla v letech 1279 až 1213 před naším letopočtem. Vedl několik vojenských expedicí a rozšířil území Egypta, za jeho vlády sahalo od Sýrie po Núbii. Jeho nástupci ho označovali za "významného předka".

Egyptsko-německá expedice rovněž objevila část pískovcové sochy Sethiho II., který byl vnukem Ramesse II. Na místě nálezu dříve stál chrám, který byl jedním z největších v Egyptě. Byl téměř dvakrát tak velký jako Amonův chrám v Karnaku. V období starověkého Říma a Řecka byl však zničen.

Příslib pro Egypt

Obelisky z místa byly přepraveny do Alexandrie či do Evropy a opracované kameny byly rozkradeny a použity při budování Káhiry. Archeologové teď vykopávají zbývající kusy sochy. Poté budou nález restaurovat. V případě, že mají pravdu a opravdu jde o Ramesse II., bude socha stát u vchodu nového Velkého egyptského muzea, které má být otevřeno příští rok.

Nález může být pro egyptský turistický ruch, který utrpěl od svržení autokratického prezidenta Mubáraka z bezpečnostního hlediska v uplynulých letech mnoho ran, velkou vzpruhou. Zatímco loňské první čtvrtletí znamenalo proti prvnímu kvartálu roku 2015 velký propad, letošní rok může být pro Egypt opět pozitivní. Aspoň to zatím naznačují čísla prodejů cestovních kanceláří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám