Hlavní obsah

Sobotní bitva pod hradem Veveří u Brna připomene legendární partyzánskou skupinu Olga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jednou z největších akcí v České republice, která připomene konec druhé světové války, bude již tuto sobotu setkání milovníků historie pod hradem Veveří, majestátně se tyčícím nad Brněnskou přehradou. Hradní komplex se pomyslně přesune v čase do jara 1945, kdy Moravu za cenu obrovských ztrát na životech osvobozovala od nacistů spojenecká vojska.

Foto: archiv Acaballado

Do bitevní ukázky se zapojí přes 200 členů vojenských historických klubů v dobových uniformách.

Článek

Letošní ročník známé akce bude věnován legendární moravské partyzánské skupině Olga. Vyvrcholením celodenního programu, do něhož se zapojí přes 200 členů klubů vojenské historie z celé republiky, bude přímo pod hradem ve 14:00 hodinová bitevní ukázka.

Diváci spatří nejen střet mezi Rudou armádou a wehrmachtem, ale budou sledovat také osudy Čechoslováků z partyzánského oddílu Olga. Pojmenovaný byl po jeho zakladatelce Olze Františákové. Diváky vtáhne do děje její příběh z konce války, který zazní z reproduktorů.

Foto: archiv Acaballado

V bitevní ukázce uvidí diváci i historickou vojenskou techniku.

„Našim cílem je nejen dopřát divákům pohled na dechberoucí bitevní scény, v nichž mohou obdivovat mezi výstřely a výbuchy i dochovanou vojenskou techniku, ale chceme, aby návštěvníci poznávali naši historii. Jde o zábavu spojenou s poznáním. Právě to je cesta, díky níž si uvědomí, jak obrovským hrdinstvím byla naše současná svoboda na sklonku války vykoupena,“ řekl Novinkám tvůrce scénáře Ivan Vystrčil z realizačního týmu sdružení Acaballado.

Chceme, aby návštěvníci poznávali naši historii.
Ivan Vystrčil, tvůrce scénáře, spolek Acaballado

Letošní ročník akce Veveří 1945 je poctou domácím partyzánům. Vystrčil zdůraznil, že historie jako by vytěsnila desítky partyzánských skupin z Čech a Moravy, které byly při osvobozování začleňovány do řad Rudé armády. „Jako by osudy těchto hrdinů splynuly s Rudou armádou. Příběhy partyzánů přitom stojí za vyprávění a rozhodně nesmějí být zapomenuty,“ uvedl.

Zajetí německého generála

Partyzánský oddíl Olga vznikl 9. ledna 1945 v Nemochovicích u Vyškova z jedné ze skupinek, které se po potlačení Slovenského národního povstání probily přes slovensko-moravskou hranici. Působil v oblasti Ždánického lesa, Chřibů, Vyškovska a Kroměřížska. Byl součástí 1. československé partyzánské brigády Jana Žižky, ale působil v podstatě samostatně. Velitelem byl Josef Houfek, oddíl byl pojmenován po jeho zakladatelce Olze Františákové.

Foto: archiv Acaballado

Partyzánský oddíl Olga patřil k nejslavnějším na Moravě.

Akce týmu se staly legendárními. Největšími úspěchy partyzánského oddílu Olga bylo vypuštění 24 vagonů s cca 512 000 litry oleje, lihu a benzolu 26. února na nádraží v Morkovicích. Tímto partyzáni na delší čas ochromili německé obrněné divize na Moravě. Jedinečným úspěchem bylo 19. dubna zajetí velitele tankové divize generálmajora Dietricha von Müllera s celým jeho štábem.

Bitevní ukázka připomene nejen zadržení generála, ale také střety, do nichž se zapojil oddíl u hájovny Zlatý jelen a osvobozování Velké Bíteše. Osvobození připomene přímo na nádvořích hradního komplexu celodenní program.

Lodě na Brněnské přehradě zahájí novou plavební sezonu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám