Hlavní obsah

Lodě na Brněnské přehradě zahájí novou plavební sezonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po zimní přestávce se sedm lodí Dopravního podniku města Brna (DPMB) vrací na hladinu Brněnské přehrady. Slavnostním nástupem kapitánů a fanfárou v bystrckém přístavišti v sobotu 20. dubna začne v pořadí 78. plavební sezona. Potrvá do 30. října.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Lodě na Brněnské přehradě plují už téměř osmdesát let.

Článek

„Předchozí dvě sezony byly rekordní, proto jsme samozřejmě plni očekávání, jaká bude ta letošní. Lodě jsou po zimním servisu, opravách a obnovách nátěru připraveny vyplout, takže pokud nám počasí bude přát, jsme připraveni se v počtu přepravených cestujících posunout ještě kupředu. Všechny naše příznivce zveme na zahájení sezony do bystrckého přístaviště,“ uvedl ředitel DPMB Miloš Havránek.

Slavnostní nástup kapitánů, fanfára a oficiální start sezony se uskuteční od desíti hodin v přístavišti Bystrc. Následovat bude defilé lodí – krátká plavba lodí po jezeře zdarma přístupná všem zájemcům. V 10:45 hodin pak vypluje první loď na pravidelnou trasu do Veverské Bítýšky.

Do desátého května bude flotila lodí vyplouvat pouze v nepracovní dny, od jedenáctého května už denně. Na víkendový provoz pak lodě přejdou opět na začátku října. Loni lodě přepravily přes 310 tisíc pasažérů.

Turisté nesmějí do jeskyně Jáchymka v Moravském krasu. Mohli by vyrušit vzácné sokoly

Cestování

Dopravní podnik před letošní sezonou provedl kontrolu a servis všech lodí a dokončil obnovu přístavních mol v bystrckém areálu, která už nevyhovovala technickým požadavkům. Mola zajišťují noční stání všech sedmi lodí. Od loňské sezony se mohou cestující v teplých dnech v přístavišti osvěžit také mlžnou sprchou. Novinkou z minulého roku je velká přehledná mapa se zastávkami, informacemi o odjezdech a cenách.

Morava je raritou

Brno patří k městům, která se mohou pochlubit skutečností, že na svém katastru má i přehradu. Lodní flotila, která na ní provozuje nejen výletní, ale i běžnou dopravu využívanou především chataři či turisty, je v provozu už od roku 1946 a po celou dobu je pohon lodí plně elektrický.

K raritám flotily patří bezesporu loď Morava, která byla zachráněna pro restaurování nadšenci pro lodní dopravu a patří mezi kulturní památky. Loď měnila za dobu své existence od roku 1955 třikrát název. Nejprve plula jako Moskva, v roce 1992 byla přejmenována na Dallas, od července 2020, kdy byla po náročné rekonstrukci znovu spuštěna na vodu, se plaví jako Morava.

Nejkrásnější přehrada v Česku? Les Království vypadá jako z pohádky

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám