Hlavní obsah

Sněhová pokrývka zámku Sychrov sluší

Právo, Josef Hora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako jeden z mála zámků je otevřen celoročně, točila se tady řada českých pohádek a své jméno dostal podle staročeského slova ,,sychrati“ – třasti se zimou. Kdo navštíví Sychrov teď v zimě, pozná, že své jméno si opravdu zaslouží.

Článek

,,Máme tady čtyři prohlídkové trasy. V zimě je otevřená pouze trasa A, což jsou původní interiéry z 19. století. Předvedeme návštěvníkům salóny, ložnice, pracovny, knihovnu nebo místa, kde se hrál kulečník nebo karty,“ říká průvodkyně Irena Jirešová.

Prohlídka trvá asi šedesát minut, cena je sto korun, zlevněná pak sedmdesát. V zámku se netopí a v chodbách i sálech je opravdu zima, doporučuji vzít si teplé oblečení, šály a čepice,“ dodává průvodkyně.

Trasa B – Salóny Bertina křídla – je přístupná pouze v červenci a srpnu. ,,Říká se jí tady Černá Berta nebo Berta z Rohanu. Berta se provdala za svého strýce, narodilo se jim dítě, ale záhy zemřelo. Berta začala nosit černé šaty.

Poslední živí Rohané odešli ze zámku po 2. světové válce, Berta ale na zámku zůstala a je tady dodnes. Chodí po chodbách oděna v černém a hledá svoje ztracené dítě,“ říká ztišeným hlasem Irena Jirešová.

Trasa C je ve druhém zámeckém patře a v současné době je v rekonstrukci. Poslední trase D se říká dětská. ,,Je také otevřena v letních měsících a určená je hlavně dětem. My průvodci představujeme pohádkové postavy – provádíme v kostýmech princezny, rytíře nebo krále,“ vysvětluje Irena Jirešová.

Vyřezávaná pohádka

Na barokní zámek se počátkem 19. století přistěhoval francouzský šlechtický rod Rohanů, které sem vyhnala francouzská revoluce. Veškeré práce svěřili domácím umělcům a řemeslníkům – tak vznikly nádherné řezby Petra Buška, nad kterými strávil přes třicet osm let a vytvořil je s pomocí padesáti spolupracovníků.

,,Jeho prvním a zároveň největším dílem je zábradlí mramorového schodiště ve schodišťové hale. Na první pohled se vám může zdát, že zábradlí je z kovu nebo kamene. To je omyl, je z dubového dřeva, které je napuštěno speciální směsí pryskyřice, tmavého laku a písku. Ta vytváří vrstvu, která potom imituje kámen nebo kov,“ říká Irena Jirešová.

Že je to opravdu dřevo poznáte až při dotyku. Zábradlí imituje tak dokonale, že někteří návštěvníci do něj ryli noži, aby se opravdu přesvědčili.

,,Dál jsou tu k vidění různé sekretáře s motivy zvířat, vyřezávaní psy nebo medvědi, překrásné stropy nebo celé schodiště vedoucí z patra do patra. Řezbáři používali většinou lipové dřevo,“ dodává průvodkyně.

Po prohlídce zámku můžete navštívit akvárium, klenotnici nebo zámeckou restauraci

,,Ve sklepních prostorách je akvárium – v chodbách pod hradem chováme např. štiku nebo siveny, v dětském koutku si pak děti mohou hrát a namalovat rybu. Pro děti je také připraven Pohádkový svět, kde jsou k vidění princezny, rytíři i draci, v zimě je ale nutné se domluvit předem,“ vysvětluje paní Jirešová.

Dalším místem k prohlídce je klenotnice s výstavou šperků z drahých kovů a kamenů, která je v přízemí.

A kdo má hlad, může zajít do zámecké restaurace. ,,Je otevřená od jedenácti do jedenácti, vaříme klasická jídla od sto dvaceti korun jako svíčkovou, kachnu nebo vepřové koleno, nebo speciality, např. biftek s borůvkovou omáčkou – to je trochu dražší. Od začátku dubna ale máme v plánu otevřít restauraci v bývalé konírně. Interiér s klenutými stropy nebo pravými starými koňskými žlaby opravdu připomíná konírnu a hlavně jídla i ceny tu budou lidové,“ říká provozní restaurace Luděk Hloušek.

Kde zaparkovat

Auto můžete nechat buď na zámeckém parkovišti s poplatkem čtyřiceti korun, nebo popojet asi tři sta metrů po hlavní silnici do obce Radimovice, kde je před hospodou U Šulců velké veřejné parkoviště.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám