Hlavní obsah

U zámku v Rudolticích je záhadný teplý kruh ve sněhu

Ústí nad Orlicí

V zahradě Nového zámku v Rudolticích na Orlickoústecku se objevil ve sněhu kruh, v němž pokrývka roztála. Teplota v místě je vyšší než v okolí, v úterý například přes 17 stupňů. V zemi není nic, co by vyšší teplotu způsobovalo, například kanalizace nebo elektrické vedení. V kruhu o průměru dva metry raší tráva.

Foto: Krasava Šerkopová, ČTK

Sníh u zámečku v Rudolticích roztál a v místě raší tráva.

Článek

Racionální zdůvodnění úkazu majitel památky, architekt Přemysl Kokeš zatím marně hledá.

"Od pondělka to zkoumáme, i když je to tu asi tři týdny, ale dříve jsme si toho nevšimli. Půda je kyprá, měkká, je to nepochopitelné. Geolog po zběžné prohlídce prohlásil, že to může být cokoliv, ale bez kopané sondy to nezjistí. Oblast ale není seismicky aktivní, nejsou tu žádné horké prameny a podobně," řekl Kokeš.

Kastelánka Krasava Šerkopová v noci na úterý umístila do hlíny ve středu obrazce teploměr. Ráno na něm naměřila plus 17,5 stupně, den předtím jen o několik stupňů méně, přičemž venkovní teplota se stabilně drží pod nulou.

"Na Novém zámku už jsem zažila a viděla různé věci, ale to, co se na pozemku u věže objevilo letos, jsem ještě ani zde ani nikde jinde zatím neviděla," uvedla kastelánka.

V místě kruhu nejsou žádné podzemní prostory a nevedou tudy ani inženýrské sítě. Možnost, že by zde byla stará zasypaná studna, která by se náhle plnila vodou, Kokeš rovněž považuje za nepravděpodobnou, stejně jako vysvětlení, že by sem někdo nasypal větší množství soli nebo že by zde dříve stály hospodářské budovy.

Podle jeho informací byl jev pozorován už před 40 lety, když na Zámečku tábořili skauti. Pro odhalení záhady chce nechat na daném místě vykopat sondu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám