Hlavní obsah

Zámecký skleník v Lednici dostal novou střechu za pět miliónů

Lednice

Zámecký skleník v Lednici na Břeclavsku, který patří k unikátním evropským památkám, dostal novou střechu. Její výměna přišla na pět miliónů korun. Střechu v minulosti opakovaně strhla vichřice a do skleníku s 250 vzácnými rostlinami tak zatékalo. Opravy skončí v nejbližších dnech, uvedla lednická kastelánka Ivana Holásková.

Foto: Profimedia.cz

Zámecký skleník v Lednici

Článek

Opravy se dělaly za provozu. Skleník má již novou měděnou střechu. Uzavřen je každý rok pouze v lednu, kdy zahradníci dělají největší zásahy související s péčí o rostliny.

Palmový skleník si majitelé lednického panství z rodu Lichtenštejnů nechali postavit v roce 1835. Podobně jako celý lednicko-valtický areál je i zimní zahrada vystavěna v anglickém stylu a patří k největším skleníkům svého druhu v Evropě.

Stavba má litinovou konstrukci. Uvnitř ji podepírá 44 sloupů připomínajících mohutné bambusové stonky. Skleněný plášť budovy tvoří více než 52 000 kusů ručně řezaných skleněných šupin.

Náročná rekonstrukce skleníku skončila před šesti lety a stála asi 40 miliónů korun. Neopravovala se tehdy jen střecha. Rekonstrukce byla v roce 2003 odměněna Cenou Grand prix Obce architektů ČR. Skleník si ročně prohlédne asi 80 000 turistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám