Hlavní obsah

Slunná Andalusie je ideální destinací na roadtrip. I s dětmi

Historická města, příjemné teploty i v zimě a dobré jídlo. To je jen několik lákadel slunné Andalusie, španělského regionu, kde se zrodilo mimo jiné flamenco. Vzhledem k velkému množství zajímavostí je oblast ideální na roadtrip, který můžete podniknout i s dětmi. Ani ty se tady rozhodně nudit nebudou.

Foto: Profimedia.cz

Sevilla je hlavním městem Andalusie.

Článek

Skvělým výchozím bodem pro poznávání krás Andalusie je Malaga, rodiště malíře Pabla Picassa nebo stejnojmenného fortifikovaného vína. To potvrzuje také český cestovatel Jan Rychtařík, který ve Španělsku i s rodinou žije. „Andalusie toho ukrývá mnohem víc než jen azurové pobřeží. Spousta zajímavých míst z ní dělá ideální destinaci na roadtrip. Ten tentokrát s rodinou podnikáme během jarních prázdnin v obytňáku, který jsme si na letišti v Malaze vypůjčili od českého startupu Campiri,“ konstatuje Rychtařík.

Projít si Malagu pohodlně zvládnete během jediného dne. Na podobě centra prázdninové oblasti Costa del Sol se podepsalo množství kultur, včetně Řeků, Kartaginců, Římanů či Maurů. Ti tu po sobě zanechali také jednu z místních dominant, středověký hrad Alcazaba, který v minulosti sloužil jako sídlo muslimských vládců. Přímo pod ním se pak nachází amfiteátr. Jednou z významných maurských památek v Malaze je také pevnost Gibralfaro vybudovaná na stejnojmenném kopci.

FOTO: Pevnost Alhambra je výraznou arabskou stopou v Evropě

Cestování

„Nocujeme v okolí pláže Torremolinos, která je vzdálená přibližně 15 kilometrů od centra Malagy. Snídáme za východu slunce a hned z rána se vydáváme podél pobřeží do městečka Benalmádeny,“ popsal Rychtařík s tím, že tato rekreační oblast nabízí množství městských pláží, návštěvníci by ale neměli minout ani lanovku Teleférico de Benalmádena, která během několika málo minut vyveze turisty do pohoří Sierra de Mijas.

Foto: Profimedia.cz

Skvělým výchozím bodem pro roadtrip je Malaga.

„Za jasných dní odtud dohlédnete až na africký kontinent,“ konstatuje český cestovatel, podle nějž by se rodiny s dětmi měly zastavit také ve městě Fuengirola, kde se nachází vyhlášená zoologická zahrada.

Na drzé makaky pozor

Takřka povinnou zastávku při cestách po Andalusii je Gibraltar. „Je to výlet na celý den, největším lákadlem jsou zde samozřejmě shluky makaků, kteří tady žijí ve volné přírodě a k turistům mají ještě blíže, než by v některých případech bylo zdrávo,“ míní Rychtařík.

K návštěvě doporučuje řadu místních vyhlídek, včetně skleněné plošiny Skywalk z roku 2018, která je navržena tak, aby ustála i vítr o rychlosti 150 kilometrů za hodinu. „Pokud si na ni netroufáte, zajděte do jeskyně svatého Michaela, kde si užijete jedinečnou atmosféru spojenou s audiovizuálním videomappingem,“ dodal cestovatel.

Foto: Profimedia.cz

Gibraltar sice nepatří ke Španělsku, ale přesto ho nelze vynechat.

Podle Rychtaříka je po Gibraltaru záhodno vyrazit do Sevilly, hlavního města Andalusie. Ta dokáže návštěvníky zabavit i na více dní, a to díky opravdu velkému množství památek. Těm dominuje zejména maurský palác Alcázar, který se dodnes využívá jako jedno ze sídel španělské královské rodiny. Kromě toho se Sevilla pyšní třetí největší evropskou katedrálou.

Nejmenší návštěvníky pak ve městě zaujme hlavně akvárium Acuariuo Sevilla. „Nevěřícně pozorovali podmořský svět, a přitom jim nad hlavami proplouvali žraloci, rejnoci, želvy, mořští koníci nebo murény,“ řekl Rychtařík o dětech.

Foto: Profimedia.cz

Rondě vévodí majestátní most.

Výjimečně populární destinací je v Andalusii podle českého cestovatele také město Ronda. To je rozděleno na dvě poloviny, které jsou spojeny největší místní dominantou, mostem Puento Nuevo. Město láká především na krásné procházky. „Ze starého města vás klikatá cesta uličkami zavede až na dno soutěsky El Tajo, k úpatí mostu Puente Nuevo. Je to zážitek na celý život,“ konstatuje.

Bývala stezka smrti je bezpečná i pro děti

Závěr Rychtaříkova putování po Andalusii patřil populární stezce Caminito del Rey, která měla v minulosti přízvisko nejnebezpečnější stezky světa. Přezdívalo se jí kvůli tomu také stezka smrti. Prošla však důkladnou rekonstrukcí, od té doby už na ní žádné významné riziko nehrozí, přístupná je i dětem od osmi let. „Počet vstupenek je omezený a dají se koupit pouze online, a to navíc v dostatečném předstihu,“ vysvětlil cestovatel.

Foto: Profimedia.cz

Caminito del Rey měl pověst nejnebezpečnější stezky na světě.

Caminito del Rey leží od Malagy asi 60 kilometrů, takže se tam dá zapůjčeným autem či karavanem pohodlně dojet. V blízkosti stezky je ale možné i přespat, a to například v okolí jezera Conde de Guadalhorce.

„Z Caminito del Rey se další den vracíme do Malagy, kde náš roadtrip započal. Míst k objevování je ale v Andalusii nespočet, a tak to rozhodně nebyla naše poslední návštěva,“ konstatuje Rychtařík.

FOTO: Někdejší stezka smrti už návštěvníky děsit nemusí

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Španělska

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám