Hlavní obsah

Slovenští hoteliéři jásají nad vydařenou sezónou. Ubytovali loni rekordní počet hostů

Slovenští hoteliéři zaznamenali loni nejvyšší počet ubytovaných klientů v historii země. Služeb ubytovacích zařízení v pětimiliónovém státě využilo 4,33 miliónu lidí, což proti roku 2014 představuje nárůst o 16 procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mezi zahraničními turisty dominovali Češi. Informovalo o tom v pátek slovenské ministerstvo dopravy, které má na starosti také rozvoj cestovního ruchu. Podle ekonomů vytíženost slovenských hotelů je ale nejnižší v EU.

„Cestovní ruch zažil nejlepší rok v historii Slovenska," uvedl ministr dopravy Ján Počiatek. Dodal, že příjmy z aktivního cestovního ruchu poprvé přesáhly hranici dvou miliard eur (54 miliard korun).

Tři pětiny z celkového počtu ubytovaných hostů tvořili domácí turisté. Ze zahraničí přijelo na Slovensko téměř 1,73 miliónu turistů, tedy o 17 procent více než předloni. Tradičně nejpočetnější zahraniční klientelou ve slovenských ubytovacích zařízeních zůstali čeští turisté. Na Slovensku se loni ubytovalo 508 504 hostů z Česka, což meziročně představuje nárůst o šestinu. Výrazně stoupl například počet hostů z Číny.

Místa stále jsou

Vyšší návštěvnost Slovenska ministerstvo zdůvodnilo propagací země v zahraničí a vyšší kvalitou poskytovaných služeb. Bankovní dům UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia ve své dřívější analýze ale upozornil, že problémem hoteliérů na Slovensku je výrazný přebytek nabídky ubytovacích kapacit, která neodpovídá nadále relativně nízké poptávce.

Vytíženost slovenských hotelů se navzdory mírnému zlepšení v minulém roce stále pohybuje jen na úrovni 30 procent, a je tak nejnižší v EU.

„Nemyslím si, že by stávající kapacity byly z dlouhodobého pohledu nevyužitelné. Je to spíše potenciál, který je třeba využít," reagoval Počiatek. Letošní výkony ubytovacích zařízení na Slovensku by mohly zlepšit například vládní dotace na školní lyžařské kurzy a školy v přírodě. Na tento projekt, který je součástí sociálních balíčků levicového kabinetu premiéra Roberta Fica, stát vyčlenil 20 miliónů eur (540 milionů korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám