Hlavní obsah

Slavné pralesní chrámové město obklopuje abnormální vodní příkop

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestliže vaše kroky někdy zamíří do Kambodži, nevynechejte na své cestě alespoň půldenní zastávku ve stařičkém chrámovém komplexu Angkor Wat. Ten je zdejší nejnavštěvovanější památkou. Existuje pro to více důvodů.

Foto: Profimedia.cz

Komplex Angkor Wat vyrostl před stovkami let uprostřed divoké přírody.

Článek

Angkor Wat stojí v kambodžské džungli už od 12. století. Dostat se sem můžete celkem jednoduše z města Siem Reap, které leží ve vzdálenosti pouhých šesti kilometrů. Stačí si třeba půjčit kolo. V oblasti je možné vidět také další chrámová města jako třeba Angkor Thom.

Ovšem zpět ke komplexu Angkor Wat. Ten se řadí k největším náboženským komplexům světa. Plochu 820 000 metrů čtverečních „obkresluje“ zeď a vodní příkop. I ten je unikátní. Jeho šířka totiž dosahuje úctyhodných 190 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Chrámové město Angkor Wat

Také díky vodní hranici je chrámové město dodnes vcelku zachovalé. Okolnímu pralesu se ho zkrátka nepodařilo pohltit. Čas na něm pochopitelně určité škody napáchal, ale v roce 1992 byl komplex zařazen na seznam UNESCO, díky čemuž se sem dostává více peněz na potřebné opravy.

Foto: Profimedia.cz

Částmi staveb prorůstají stromy.

Hlavní 70 metrů vysokou věž umístěnou uprostřed chrámového města obklopují čtyři další. Jednotlivé stavby jsou ozdobené vytesanými abstraktními vzory stejně jako náboženskými a historickými motivy. Od vstupní brány vede ke vchodu do chrámu několik set metrů dlouhý chodník. Protože má rozměry zhruba jako dvouproudá silnice, nemusejí se turisté bát, že by se tady tlačili v davu. Při budování komplexu Angkor Wat se místem zkrátka nešetřilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám