Hlavní obsah

Skanzen ve Vysokém Chlumci je záchrannou stanicí stavení na odpis

Prohlídka skanzenu ve Vysokém Chlumci vyvolává v návštěvnících tu údiv, tu zase nadšení promísené výkřiky typu: Tohle máme na chalupě, tohle měla babička, tohle jsme přece viděli u …

Foto: Vratislav Konečný

Špejchar z Počepic a holubník z Pojezdce

Článek

V malebném údolí nedaleko lobkovického zámku Vysoký Chlumec na Sedlčansku stojí od roku 1999 stále se rozrůstající muzeum pod širým nebem patřící pod Hornické muzeum v Příbrami, dříve Okresní muzeum v Příbrami.

Při vstupu mezi jednotlivá stavení svezená z oblasti středního Povltaví a Středočeské pahorkatiny máte dojem, že ty chalupy, statky, hospodářské budovy včetně mlýna tady musejí stát od nepaměti.

Foto: Vratislav Konečný

U vchodu do skanzenu zaujme víceboká stodola z Podolí u Vojkova. Stavitelé zřejmě neměli dost dlouhé trámy, tak si vypomohli lomením.

Ze všech dýchá pohoda, je tu klid, žádné pořvávání rádií, nikde žádný talíř satelitu, je tu nádherně, ale bez lidí je vidět, že trochu prázdno. Kráva nezabučí, pes neštěkne, ještě že slípky, které tu volně pobíhají, se občas ozvou.

Asi polovina objektů je přístupná, rozhodně si zvolte komentovanou prohlídku, těch pár korun navíc se určitě vyplatí, dozvíte se mnoho zajímavého - a průvodkyně toho opravdu vědí hodně.

Ve Zlatých Horách otevřeli nové přeshraniční cyklookruhy

Cestování

Romantický pohled

Na první pohled je to idylka, krásně načinčané světnice, nikde žádná špína, nikdo se vám neplete pod nohama, dětské osazenstvo se neprohání sem a tam. Nikde žádný slepičinec, žádné mouchy z hnojiště.

Foto: Vratislav Konečný

Obytný dům z Mašova. Střecha je nová, stará nevydržela.

Krásně to vypadá jako rekreační objekt, ale asi by málokdo chtěl chodit pro vodu ke studni a ani suchý záchod v zimě není výhrou.

Ale právě tady je vidět, kam se doba v dobrém i někdy špatném pohnula.

Složitá záchrana

Ve skanzenu je zatím 24 objektů, jedná se o stavení z celého regionu, která byla ohrožena demolicí, neboť na původních místech k nim nebyl žádný vztah.

Většina má původní jen část, zbytek se musel náročně dávat do kupy.

Foto: Vratislav Konečný

Obytný dům a špejchárek

Velmi zajímavé informace se vám dostanou například o záchraně černé kuchyně, kdy museli dymník v dolní části před přepravou obetonovat, aby se cestou nerozpadl. Přepravovaný náklad vážil 32 tun. Rozebrat stavení a dát ho zase do kupy, když se na některých částech třeba vyřádila dřevomorka, je pořádná fuška.

V interiérech se dozvíte mnoho zajímavého o tradičních řemeslech, o životě, který rozhodně nebyl procházkou růžovým sadem. Jsou tu i drobné sakrální památky umocňující dojem ze vsi rozhozené kolem potoka.

Foto: Vratislav Konečný

U rychtáře, vedle džbánu leží tzv. rychtářské právo.

Velkou atrakcí je katr, kde se řežou prkna, mlýn, sestavený z několika jiných, původní byl bez hnacího kola, fungující připomene film Na samotě u lesa.

Krom obytných stavení uvidíte polygonální stodolu, špejchary, holubník, včelín, repliku kovárny, repliku kaple aj.

Foto: Vratislav Konečný

Vpravo stojí vodní mlýn z Radešic, uprostřed vodní pila z Dolní Sloupnice, vlevo hospodářské stavení z Mokřan.

Zastavit čas aspoň nakrátko

Pokud máte více času, doporučuju si vzít s sebou knížku nebo křížovku, vypnout mobil a číst si. Nebo jen tak koukat, jak plynou podzimní „barokní“ mraky a jak je život krásnej…

Skanzen, kam zezačátku nesměli psi (teď je jim přístupný, ale musejí si je páníčci ohlídat), je otevřený od dubna do října, ale i mimo sezonu tu pořádají různé akce jako Masopust, Vánoce, Velikonoce, Boží tělo, Vojáci na vsi, Den řemesel a další.

Infocentrum je v pokladně. Zámek v obci je nepřístupný, v restituci byl vrácen Lobkowiczům.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Skanzen Vysoký Chlumec

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám