Hlavní obsah

Máte 26 korun? Domek na Sicílii může být váš

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S italskými městečky, kde nabízejí domy doslova za hubičku, se roztrhl pytel. Dalším v řadě je sicilská Bivona, i v ní si zájemci mohou koupit nemovitost za pouhé euro. Oproti konkurenci však obec láká na mnohem výhodnější podmínky. Budoucí majitelé se musejí zaručit nižšími částkami a na rekonstrukci dostanou také více času, uvádí server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Bivona se nachází v srdci Sicílie.

Článek

Bivona leží v samém středu Sicílie. Jako další městečka s podobným osudem čelí vylidňování — mladí lidé odcházejí do větších měst za prací a populace stárne. „Za posledních 40 let se počet obyvatel snížil o polovinu. Dnes tu žije jen kolem 3800 rezidentů,“ uvedla Angela Cannizzarová z městského úřadu. Dodává, že plánem je navrátit Bivonu do období její největší slávy, které městečko dosáhlo už někdy v 16. století.

Konkurence je však veliká. Italských městeček, které nabízejí domy za jedno euro, je stále víc a víc, ani na Sicílii nejde o novinku. Aby se Bivona odlišila od svých soupeřů, chce nabídnout zájemcům mnohem výhodnější podmínky koupě. Zatímco jiné obce vyžadují většinou složení zálohy 5000 eur (skoro 130 tisíc korun) a dokončení rekonstrukce domu do tří let, v Bivoně dají lidem více času. Záloha bude poloviční a doba opravy nemovitosti se může protáhnout až na čtyři roky.

„Renovace může začít klidně rok po obdržení stavebního povolení a musí být dokončena do dalších tří. Chceme lidem, kteří se rozhodnou k nám přestěhovat, nabídnout také daňové výhody,“ doplnila Cannizzarová.

Ideální na detox

Nabídka domů v Bivoně je široká. Stejně tak je velký rozptyl mezi jejich aktuálním stavem. Zatímco u některých zůstaly stát v podstatě jen zdi, jiné vyžadují minimální zásah. Prodej domků chtějí ve městě také co nejvíce urychlit. Vyvlastní proto všechny nemovitosti, o které se nikdo včas nepřihlásí, aby je mohli dále prodat.

Další italské město rozdává domy zcela zdarma

Cestování

„Navzdory tomu, že zde máme množství prázdných budov, staré centrum Bivony stále žije a je napěchované historií. Potřebujeme mu jen vdechnout nový život,“ uvedla Cannizzarová. Starosta Milko Cinà zájemce láká také na čerstvý horský vzduch, okolní lesy a barevné ovocné sady. „Kvalita života je tu dobrá. Optimální místo na detox,“ tvrdí.

Právě pomalé tempo a žádný shon by měly být největšími lákadly městečka. Včetně absence smogu nebo hluku. A k moři je to pouhých 40 minut jízdy autem.

Reklama

Související témata:

Související články

Ostrov žen je na prodej

Snili jste někdy o tom, že budete mít vlastní ostrov? Jeden se zrovna prodává u Sicílie, přičemž jeho cena je 1 milion eur (25 milionů korun). Kromě...

Výběr článků

Načítám