Hlavní obsah

Severoitalské Trentino nabízí relaxaci i sportovní vyžití

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě stě slunečných dní v roce, hory, jezera i přímořské klima. To vše nabízí Trentino. Strávit tady aktivní dovolenou proto není problém. Provincie na severu Itálie to vše dokáže ještě proložit svou nevšední pohostinností spojenou třeba s kulinářskými zážitky.

Foto: Jana Hanušková, Právo

V Alpách najdete jak cyklistické trasy, tak stezky pro náročné vyznavače jízdy na kole.

Článek

Vybrat si Trentino za cíl rekreace je výhrou pro každého, kdo se chce zbavit stresu. V létě hraje jedna z nejbohatších italských provincií všemi barvami, nejkrásnější jsou v té době přírodní rezervace. Městečko Andalo na východním okraji národního parku Adamello Brenta je sice vyhlášeným lyžařským střediskem, ale i pro letní aktivity je to dobrá základna.

Vedou tady jak cyklistické trasy, tak stezky pro náročné vyznavače jízdy na kole. Proslavený je i zdejší závod ve stopách medvěda hnědého, jenž se tady ještě vyskytuje. Trasa vede kolem přírodního parku a měří 171 kilometrů.

V cyklomapách, které jsou k dostání v každém turistickém centru, je vyznačeno i to, kde si můžete nechat kolo opravit, nebo hotely se zvláštními službami pro cyklisty. Mezi ně patří třeba možnost umýt kolo, vyprat a usušit si dres nebo si půjčit nářadí na drobné opravy.V Andalu má takový servis hotel Cavallino.

Výhled až na jezero Garda

Kdo dává přednost pěším túrám, může z městečka vyrazit na horu Cima Paganella (2152 m). Jede sem i pohodlná lanovka a výhled z vrcholu je úchvatný. Na východě vykukují špičky masivu Dolomity di Brenta s několika třítisícovkami. Dolomity jsou zdejší Alpy a při západu slunce se jejich vápencová těla barví do růžova, někde mají až krvavý nádech.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Dolomity nedaleko městečka Andalo.

Přímo pod špičkami bot se výletníkům na Cime rozprostírá molvenské jezero (Lago di Molveno), které je největším jezerem ve výšce nad osm set metrů nad mořem, a o pár metrů dál také kousek jezera Garda, které obdivovali už Goethe i rodák z moravského Příboru Sigmund Freud.

Jistě je nadchlo nejen to, že jsou u největšího italského jezera, ale i zdejší mírné klima nebo pravidelný vítr ora, který dělá radost hlavně vyznavačům plachtění.

Foto: Profimedia.cz

Lago di Molveno.

Proslavená je i gardská kuchyně: výborné víno, jezerní pstruh, plátky soleného masa, slaďounké fíky nebo jedlé kaštany. Jako dárek z cest se určitě hodí gardský olivový olej, jehož jméno i místo původu jsou chráněné zákonem.

I nabídka gastronomických produktů, pocházejících převážně z lesů a strání parku Adamello Brenta, je téměř neomezená. Začít s jejich ochutnáváním se dá už na hřebenech Dolomit, v nejvýše položené chatě střediska Andala nazvané Rifugio la Roda.

Vydatná horská strava

Jsme v horách, a tak se tady servíruje vydatná strava. Trentino je ale i místem, kde se střetává mnoho národních kuchyní – lehká středomořská i precizní rakousko-uherská, kde měla svůj vliv i naše česká – a tak tu najde turista od všeho něco – sýry ze salaší, zvěřinu, tradiční uzeninu i kukuřičnou kaši zvanou polenta.

Nejlepší je zapékaná s hříbky. Ty patří také k tradičním pokrmům. Jejich sběr je ale přísně regulován. Na stole nemůže chybět ani panenský olivový olej, jablka, čerstvé jahody, lesní plody, med. V Trentinu se daří také vínu, nejslavnější červená jsou Marzemino a Teroldego.

U bílých se nespletete, pokud si dáte vína Nosiola, Vino Santo a Müller Thurgau nebo šumivé Trento Doc Metodo Classico. Pokud se nechcete dlouho rozhodovat, do které restaurace zamířit, hledejte nálepku s označením Osterica Tipica Trentina – je to záruka přísně sledované kvality a určitě nebudou chybět místní lahůdky.

Pohlazení ve wellness

Po sportovních a kulinářských zážitcích je dobré zregenerovat svalstvo v některém wellnessu. Těšit se můžete třeba na zábal na bázi biologického jogurtu nebo mořských řas a tělový peeling, kdy se k ošetření kůže používají výtažky z černého rybízu, vyzkoušet můžete i relaxační masáž lávovými kameny a teplými oleji.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Nahřáté lávové kameny pomohou od bolesti a jsou jedinečným způsobem relaxace.

Novinkou je speciální řada kosmetických přípravků z bobulí rostliny Ribes Nigrum, která roste v lesích Trentina. V Andalu je v programu Vota Nova hotel Club Alpen nebo hotel Eden.

www stránky
www.trentino.to – vše o provincii Trentino v češtině
www.vitanova.to – informace o programu Vita Nova, seznam zařízení, kde se na něj specializují
www.stradedelvinodeltrentino.it – cesty vína a chutí s kontakty na organizátory, možnostmi ubytování aj.
www.dolomitibrentabike.it – informace, cyklomapy i seznam hotelů, které nabízejí zvláštní služby pro cyklisty
www.treking.trentino.to
www.ondaselvaggia.com – nabídka dobrodružné zábavy

Anketa

Jezdíte v létě do Alp?
Ano, pravidelně jezdím v létě do hor
37,5 %
Ano, ale jezdím nepravidelně
28,5 %
Občas se do hor vydám i v létě
21,5 %
Ne, v létě mě hory nelákají
6,9 %
V létě jezdím jedině k moři
5,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 144 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám