Hlavní obsah

Sbírání leteckých mil je špatné kvůli klimatu, ozývá se z Británie

Novinky, mšv

Letecké míle by se měly zakázat nebo zdanit, protože nabádají k intenzivnímu létání. Alespoň tak to uvádí zpráva, kterou pro britskou vládu sestavili experti. Lidé, kteří často cestují letadlem, by podle ní měli platit více, respektive měli by se od létání zrazovat, a ne k němu díky výhodám nabádat. O zprávě informoval server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Server uvádí, že zhruba 15 % britské populace je zodpovědných za skoro tři čtvrtiny veškerých uskutečněných letů v zemi. Mnozí z nich si tak užívají svůj privilegovaný status.

Zpráva, kterou sestavila Královská univerzita v Londýně, také navrhuje, že letecké společnosti by u každého letu měly zveřejnit, kolik emisí se během cesty vyprodukuje, a to takovým způsobem, aby tomu zákazníci lehce porozuměli. Aby země dosáhla do roku 2050 uhlíkové neutrality, je třeba dělat spíše velké kroky a měnit návyky lidí, než se uchylovat k malým postupným změnám.

Ve zprávě nejsou ale doporučení jen ohledně letectví, ale také ohledně tvorby odpadu, změny stravovacích návyků a podobně. U potravin v obchodě by se rovněž mělo uvádět, jaký vliv měla jejich produkce na prostředí.

Jako problém zpráva zmiňuje, že letecká doprava je mnohokrát levnější než například cestování vlakem.

Reklama

Výběr článků

Načítám