Hlavní obsah

Saint-Tropez neproslavili četníci, ale sexsymbol francouzského filmu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzské městečko Saint-Tropez si málokterý Čech spojí s něčím jiným než se slavnou četnickou sérií. Nebyl to však Louis de Funes, kdo perlu Azurového pobřeží dostal do širšího povědomí. Původně rybářskou vesničku o několik let dříve proslavil sexsymbol francouzského filmu 50. a 60. let, herečka Brigitte Bardotová. Ta z letoviska udělala prominentní ráj.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Saint-Tropez zná mnoho lidí díky četnickým filmům.

Článek

I když je Saint-Tropez samozřejmě už mnohem dostupnější destinací než v minulosti, na zašlý lesk a slávu si rozhodně stěžovat nemůže. Stále se totiž jedná o jedno z nejdražších a nejvyhledávanějších letovisek Francouzské riviéry. V chladnějších zimních měsících ho obývá zhruba 5000 stálých rezidentů, zatímco v létě uličky, restaurace, cukrárny a další podniky praskají pod návalem dovolenkářů ve švech. Dnes už to ale nejsou jen prominentní či movití návštěvníci.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Nejvíce podniků se nachází kolem přístavu.

Odkazy na četnické filmy se dají ve městě nalézt nejčastěji ve formě upomínkových předmětů, třeba hrnečku s obličejem Louise de Funese, nebo ve známé četnické stanici, ale skutečnou tváří stále zůstává Bardottová. Ta v Saint-Tropez a přilehlém okolí totiž kolem roku 1956 natáčela snímek ...a Bůh stvořil ženu, který letovisko okamžitě katapultoval mezi nejvyhledávanější destinace v zemi.

Podniky, ve kterých se někdejší ikona francouzské kinematografie zastavila, z toho okamžitě začaly těžit. Stalo se to zejména restauracím a barům u populární pláže Pampellone, která je od Saint-Tropez vzdálena několik kilometrů. Například podnik Le Club 55, který býval obyčejnou rybí restaurací, je dnes prakticky permanentně obsazen a dostat se do něj bez včasné rezervace je skoro nemožné.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Le Club 55 je jednou z restaurací, která profituje z jména Brigitte Bardotové.

Ale není to jen výjimečná aura, která do městečka přitahuje turisty. Je to i malebná architektura, památky, příjemné podnebí nebo zlatavé pláže. Energičtější typy se zase mohou vypravit do pulzujících nočních barů, které se nacházejí hlavně v okolí přístavu. Saint-Tropez navíc leží zhruba na půli cesty mezi městy Nice a Marseille, které je hlavním městem regionu Provence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám