Hlavní obsah

Rušné město vyměnili za idylický skotský ostrov. Zpátky by se už nevrátili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé ho navštívili kvůli práci a byla to láska na první pohled. Skotský ostrov Skye Joaně a Nathanovi Gullovým natolik učaroval, že se ho rozhodli vyměnit za rušný a hektický Edinburgh. Svého rozhodnutí ani trochu nelitují, konečně se prý mohou v životě pořádně nadechnout.

Foto: Profimedia.cz

Skalní útvar Old Man of Storr je jedním z nejznámějších míst na ostrově Skye.

Článek

Manželé Gullovi, kteří se živí primárně jako fotografové, se na Skye přestěhovali loni v srpnu. Pár, jenž původně pochází z anglického Nottinghamu, si krajinu ostrova ihned zamiloval, podobně jako řada turistů, kteří sem jezdí obdivovat přírodní krásy.

„Edinburgh budeme vždycky milovat, ale spíš jako místo, kam můžeme vyrazit na dvoudenní výlet a pak se vrátit zpátky,“ uvedla pro server Daily Mail Joanna Gullová, která útržky z běžného života na ostrově, jenž má jen kolem 13 tisíc obyvatel, sdílí na sociálních sítích.

Manželé oceňují nejen idylickou krajinu, ale i pomalejší způsob života. Vůbec jim nevadí, že nejbližší obchod mají skoro hodinu od svého domu, zatímco v Edinburghu byli v cíli do deseti minut. „Užíváme si pozvolné tempo, raději si dáváme se vším načas, než abychom spěchali,“ konstatuje Gullová.

Když musí pár pracovat, vstává brzy. Jinak však manželé oceňují spíše pomalá rána, kdy mají klid a mohou strávit pár chvil na čerstvém vzduchu. „Život na Skotské vysočině je přirozeně pomalejší, což prospívá našim mozkům i tomu, jak fungujeme. Na ostrově Skye si navíc přijdeme ve větším bezpečí,“ tvrdí 27letá Joanna a dodává, že mají s manželem dokonce víc přátel, než měli v Edinburghu.

„Skye je plný srdečných lidí a panuje tu komunitní duch, který jsem v Edinburghu nikdy nepocítila,“ konstatuje Britka. Podle ní ostrov obývá řada lidí s podobným příběhem, jaký mají i ona a její manžel. Řada lidí tam utíká zpomalit a ukrýt se před rušným městem. „Oblast, ve které žijeme, má opravdu milou komunitu,“ doplnila fotografka s tím, že obývá poloostrov Strathaird v jižní části Skye.

Za starým mužem i suvenýry

Krásná scenérie a pláže i kopečky na prahu domu jsou dalšími plusy, které Gullová ze života na ostrově vypichuje. Na ostrově je podle ženy mnoho míst k průzkumu, každý týden se prý s manželem vypraví na novou pěší stezku.

Pár si dopřál také čas na průzkum dalších skotských ostrovů, mimo jiné ostrovů Lewis a Harris na Vnějších Hebridách. Ty se podle Gullové pyšní snad těmi nejkrásnějšími plážemi na světě.

Turistům pak Britka doporučuje, aby na ostrově Skye navštívili zejména skalní útvar Old Man of Storr. Ten koneckonců patří k nejznámějším místním atrakcím a je dobře známý snad všem, kteří na Skotskou vysočinu míří na výlet.

Dalším cílem by podle Gullové mohlo být městečko Portree s barevnými domečky. To je ideální, pokud chce člověk ochutnat místní kuchyni nebo ulovit nějaký suvenýr.

Edinburgh chce kasírovat majitele krátkodobých pronájmů. Kvůli odpadkům v ulicích

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám