Hlavní obsah

Rozkvetlá poušť bude novým národním parkem Chile

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chile se rozroste o 44. národní park. Bude jím část nejsušší pouště světa Atacama, která čas od času rozkvete a láká na záplavu fialových rostlin. K fenoménu dochází ve chvíli, kdy přijdou i lehké srážky.

Rozkvetlá poušť bude novým chilským národním parkem.Video: Reuters

 
Článek

O ustanovení nového národního parku rozhodl chilský prezident Gabriel Boric v neděli. Národní park Desert Blooming neboli Kvetoucí poušť, by měl oficiálně vzniknout zkraje příštího roku, píše agentura Reuters.

„Víme, že lidé z Atacamy jsou na tento fenomén, který je světově unikátní, velmi hrdí,“ okomentoval Boric. „Vytvoření národního parku je pro nás způsobem, jak se posunout dále po cestě udržitelnosti.“

Region Atacama má podle hlavy státu velký turistický potenciál. Během kvetení roste na poušti na 200 druhů rostlin, jedinečná je také místní fauna, kterou hodlá prezident rovněž chránit.

Naposledy Atacama rozkvetla loni touto dobou. Vědci mají pro fenomén poměrně prosté vysvětlení. Semena rostlin se podle nich přizpůsobila drsným podmínkám a dokážou několik let jen „spát“ uložená v půdě. Posléze jim stačí i několik málo milimetrů srážek, aby vyklíčila.

Pokud vás Chile zajímá, zkuste si udělat náš kvíz, kde své znalosti o této jihoamerické zemi otestujete. Možná se dozvíte spoustu nových informací, které vás nalákají k návštěvě.

KVÍZ: Jak dobře znáte Švýcarsko Jižní Ameriky?

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám