Hlavní obsah

Rozhledna na Českoskalicku pomohla. Díky ní přišli turisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sázka na rozhlednu Žernovským vyšla. Obec na Náchodsku s necelými třemi stovkami obyvatel se díky ní stala jedním z turistických center Českoskalicka. Rozhlednu si každoročně nenechá ujít několik tisíc lidí. Věž vysoká čtyřiadvacet metrů tvoří se sousedním Babiččiným údolím a altánkem na zřícenině středověkého hradu Rýzmburk už sedmým rokem přirozený turistický trojúhelník.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Rozhledna v Žernově se stala turistickým magnetem.

Článek

„Nabízelo se udělat něco, co by turisty přimělo se tady zastavit,“ vzpomněl žernovský starosta Libor Mojžíš (nezávislý). Vztyčit dřevěnou vyhlídku přitom na rozdíl od řady jiných rozhleden, jež tehdy prožívaly skutečný boom podpořený evropskými dotacemi, nebylo vůbec jednoduché.

Obec, odkud je díky poloze na kopci beztak nádherný výhled do okolí, dlouho marně žádala o dotaci. Rozhledna za 2,65 milionu korun vyrostla díky přeshraničnímu česko-polskému projektu Místa plná rozhledů Euroregionu Glacensis.

Poloha Žernova inspirovala za Rakousko-Uherska i vojenské projektanty. Mocnářství zde uvažovalo o pevnostním městě, které koncem osmnáctého století nakonec vyrostlo v nedalekém Josefově. Žernov tehdy za účelem inspekční prohlídky navštívil i císař Josef II.

Do nechvalně proslulé věznice se lidé podívají mobilem

Cestování

Rozhledna dnes na rozdíl od někdejších vojenských plánů potvrdila strategickou polohu Žernova pro turistický ruch. „Obec zažila donedávna neznámou invazi turistů, až jsme s tím měli trochu problémy. Navigace návštěvníky směřující k rozhledně vede po úzkých cestách středem obce. Motoristé by měli sledovat značení, které je navede na objízdnou komunikaci, což ti pozornější dělají,“ přiblížil Mojžíš.

Vesnici přibyla i starost o dominantu a její bezprostřední okolí. Letos ji doplnilo workoutové hřiště – venkovní fitness. Přístup na rozhlednu i okolní sportoviště zájemce o daleké výhledy na přehradu Rozkoš, Orlické hory a protější Krkonoše nic nestojí. Údržbu rozhledny a okolí zajišťuje několik žernovských dobrovolníků, vesměs důchodců.

Dobrovolné příspěvky

„Letos, jelikož skončila doba, po kterou nebylo možné rozhlednu komerčně využívat, jsme tam proto instalovali QR kód, jehož prostřednictvím mohou lidé dobrovolně přispět na údržbu celého areálu. Překvapivě se to ujalo. Lidé přispívají nastavenou částkou třiceti korun i mnohem vyššími sumami. Myslím, že jde o lepší způsob než vstupní turniket,“ míní Mojžíš.

Rozhlednou plány Žernova, mj. rodiště otce bratrů Čapků, jak dříve ryze zemědělskou obec zatraktivnit, zdaleka neskončily. Radnice v brzké době počítá v sousedství věže s multifunkčním hřištěm. „Vše závisí na dotaci, o niž žádáme,“ podotkl starosta.

Přenocujte ve středověku, láká archeopark

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám