Hlavní obsah

Romantické probouzení anglického venkova

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak vypadá malebný anglický venkov, když se ráno probouzí do nového dne? Tvář má ještě napůl ve tmě a oči plné mlhy. Na to, abyste se v šedi pokusili rozeznat jeho obrysy, nemusíte být ani cestovatel, ani ranní ptáče.

Foto: Profimedia.cz

Brzké ráno u Petersfieldu

Článek

Z mlhavé duchny vystupují koruny stromů, střechy domů, sem tam se klikatí cesta. Příroda se teprve rozkoukává osvětlená prvními slunečními paprsky. Začínajícímu dni se pomalu odhalují nekonečná pole u Petersfieldu v anglickém hrabství Hampshire.

Foto: Profimedia.cz

Ustupující mlha nad poli u Petersfieldu

Městečko, které je z Londýna dostupné vlakem, tady stojí už od 12. století. Rozprostírá se v oblasti národního parku South Downs, jehož plocha zabírá 1627 kilometrů čtverečních. Pokud by vás při cestách Anglií vítr zavál právě sem, můžete navštívit některé z místních muzeí, kostelů a v neposlední řadě také hostinců a kaváren.

Nádech mystiky mají rána v hrabství Somerset. Konkrétně u městečka Glastonbury, po kterém byl pojmenován významný hudební festival pravidelně pořádaný v nedalekém Piltonu. Jen kousek za pomyslnou branou města se tyčí pahorek Glastonbury Tor s kamennou věžičkou na vrcholku.

Foto: Profimedia.cz

Šedavé svítání u Glastonbury

O nevelkém kopci se toho vypráví mnoho. Mimo jiné to, že je místem posledního odpočinku krále Artuše. Stovky let sem směřovaly zástupy poutníků. Dnes už tady čáry a magii hledá málokdo, výstup sem je zkrátka jen hezkým výletem.

V rámci Somersetu se přesuneme ještě na jedno půvabné místo - do vesnice Doulting s pouhými několika sty obyvateli. Stojí tady kostel svatého Aldhelma. Jeho vznik se datuje už do 12. století.

Foto: Profimedia.cz

Špičatá střecha kostela svatého Aldhelma za rozbřesku

Stařičký kostel s přilehlým hřbitovem upoutává pozornost díky své věžičce s dlouhou špičatou střechou. Nepohltí ji ani hustá ranní mlha. Kamenný kostelík patří mezi významné britské památky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám