Hlavní obsah

Římské Koloseum trpí rakovinou kamene

Právo, DPA, Jaroslav Zbožínek

Nejznámější římské dominantě Koloseu, které ročně navštíví 3,5 miliónu lidí, hrozí zkáza. Podle listu Corriere della Sera trpí slavný amfiteátr především znečištěním ovzduší, ale i vibracemi a deštěm. Obavy zesílily o uplynulém víkendu, kdy se z monumentu odlomily tři kusy zdiva, které nezachytila ani bezpečnostní síť.

Foto: Právo

Aréna Kolosea

Článek

Ředitelka Kolosea Rossella Reaová se domnívá, že příčinou je hlavně znečištěné ovzduší, které v objektu vyvolává negativní chemické reakce, při nichž se uhličitan vápenatý mění na síran vápenatý. Proces postupuje metastázovitě, proto archeologové hovoří o „rakovině kamene“.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Už dlouhá léta požadují památkáři zásadní opravu Kolosea, které bylo dokončeno v letech 72 až 80 n. l. za císaře Vespasiana. Náklady se odhadují na 23 miliónů eur (585 miliónů korun), ale radnice stále neupřesnila financování projektu.

Jistí japonští sponzoři přislíbili finanční pomoc, ta prý ale nebude stačit. „Potřebujeme více peněz,“ zdůraznila Reaová, načež vyzvala veřejné i soukromé plátce k darům pro renovaci arény, v níž staří Římané sledovali gladiátorské zápasy.

Reklama

Související témata:

Související články

Antický Řím ožívá pomocí virtuální reality

Do života plebejců a gladiátorů ve starém Římě se dnes už může ponořit i běžný návštěvník Fora Romana. Trojrozměrná projekce nabízí turistům, kteří mnohdy...

Výběr článků

Načítám