Hlavní obsah

Rhodos: Ostrov, kde je vše. I dostupný luxus

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecké ostrovy vždy představovaly ideální kombinaci nádherných pláží, překrásně zbarveného moře, hor, kouzelných městeček, antických i mladších památek a zároveň nejmodernějšího sportovního vyžití i pulzujícího turistického života.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Pláž ve městě Rhodos

Článek

V posledních letech Řekové hodně zapracovali i na hotelových službách a luxusu, na který jsou tuzemští turisté zvyklí spíše v arabských a obecně exotičtějších zemích. Pětihvězdičkové resorty jsou nyní stále dostupnější i pro Čechy, týden ve skutečně luxusních hotelích pořídíte do 20 tisíc korun a servis, jehož se vám mnohde dostane, už nikterak nepokulhává za nejlepšími světovými resorty.

A který z ostrovů vybrat? Ať už toužíte poznat opravdové Řecko s akropolemi, kamenitými zátokami, nabílenými domky s modrými okenicemi, řeckou kuchyni v kouzelných tavernách, nebo si chcete naplno užít bouřlivého moře, bujarého nočního života a pěších výstupů za dech beroucími výhledy, je ideální volbou Rhodos.

Zasvěcený bohu slunce

Po zhruba dvouapůlhodinovém letu vystoupíte z letadla nedaleko hlavního města Rhodos v nejsevernějším cípu ostrova, odkud je pobřeží Malé Asie na dohled. Podle básníka Pindara právě tento ostrov jako nejkrásnější nechal Zeus vystoupit z moře na žádost boha slunce Helia.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Historická část města Rhodos

Ten totiž nestihl večeři na Olympu, při níž nejvyšší řecký bůh rozděloval ostatním části světa. Když pak Helios navštívil při svém putování po nebeské klenbě ostrov, který byl pro něj stvořen, okouzlila ho tam nymfa Rhode, kterou pojal za manželku.

Lindos

Antické pověsti rozhodně nelhaly v popisu nádher, které lze na Rhodu vidět. Perlou nejen ostrova, ale i celého Řecka je městečko Lindos ležící na výběžku uprostřed ostrova na jeho východní straně. Ten jako prsten obepínají řady bílých domků a do výšky se tu tyčí příkrý skalní masív korunovaný hradbami a cimbuřím johanitského hradu.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Krásné městečko Lindos

Nad ním se do výšky vypínají znovu vztyčené sloupy antického chrámu zasvěceného Athéně Lindii. Po pokoření akropole jsou pak cestovatelé odměněni dvěma krásnými zátokami s jemným pískem a azurovým mořem.

Prassonisi

Na nejjižnější cíp ostrova míří milovníci vodních sportů. Zatímco jízdu na vodních lyžích, obřích nafukovačkách nebo na vodních skútrech si lze užít téměř na každé pláži, Prasonissi – široká písečná pláž dlouhá několik set metrů – je rájem pro surfaře a windsurfaře.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Nejsevernější cíp ostrova Rhodos

V posledních sezónách je tu vůbec nejvíce kiterů, kteří na svých prknech doslova létají nad vlnami díky padákům, jež pohání v těchto místech nikdy neustávající vítr.

Faliraki

Vydáte-li se po východním pobřeží, kde méně fouká a jsou tu vyhledávanější pláže než na západní straně ostrova, narazíte zhruba v polovině cesty mezi Lindosem a Rhodem na vyhlášené moderní letovisko Faliraki.

Ještě než se vrhnete do víru plážových barů, moderních a originálních restaurací a turistických obchůdků i pro ty nejnáročnější, potkáte cestou několik pláží, které rozhodně stojí za návštěvu. Pod horou Tsambika se sněhobílým klášterem leží typická široká a dlouhá písečná pláž se slunečníky, plážovými bary a půjčovnou všemožného sportovního náčiní.

Neuvážený dar

O pár kilometrů dál už vás ukazatele nasměrují k zátoce Ladiko. Minete-li Ladiko a popojedete-li o pár metrů po silnici dál, dostanete se do ještě krásnější zátoky Anthonyho Quinna. Herci byla věnována darem za ztvárnění hlavní role v přepisu románu Nikose Kazantzakise Řek Zorba.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Zátoka Anthonyho Quinna

Slavný hollywoodský herec se však rozhodl dar přijmout nečekaně rázně. Nechal zátoku oplotit a chtěl tu začít stavět. Neuvážený dar však v roce 1998, ku prospěchu tisíců lidí, kteří tuto zátoku v současnosti ročně navštěvují, prohlásil řecký soud za neplatný a oplocení zmizelo.

Rady na cestu

Čtvrtý největší

Na Rhodu žije zhruba 110 tisíc obyvatel. Každou sezónu je připraveno 75 tisíc lůžek pro návštěvníky. Rozloha ostrova je 1398 km². Rhodos je čtvrtý největší ze 115 obydlených řeckých ostrovů. Na délku má ostrov 78 km, jeho pobřeží je dlouhé 220 km a je vzdálený pouhých 20 km od Turecka.

Sezóna

Na Rhodu se řídí východoevropským časem, je tam tedy celoročně o hodinu více než u nás. Sezóna tam trvá od května až do konce října. Teploty se v tomto období přes den pohybují mezi 25 až 33 stupni. Od června do srpna tam neprší. V květnu a v září proprší průměrně dva až tři dny. Nejchladnějšími měsíci jsou únor a březen, kdy přes den na Rhodu naměří okolo 16 stupňů.

S CK i bez ní

Ideální je vydat se na ostrov s cestovní kanceláří, která vám zajistí ubytování i dopravu. Nemožné však není sehnat letenku s odletem z některého z německých nebo rakouských měst a ubytování si objednat přes specializované servery i v hlavní sezóně na poslední chvíli.

Auto i skútr

Rozhodně stojí za to si ostrov projet autem nebo na skútru. Ceny jsou příznivé. Skútr podle obsahu stojí 10 až 20 eur za den. Za malý vůz zaplatíte na den 30 eur, za terénní auto 45 eur. Všechny ceny lze usmlouvat při pronajmutí vozidla na více dní.

Z moderního letoviska Faliraki je to také už jen kousek do vyhlášených termálních lázní Kallithea. To je pouze stručný výčet letovisek, jimiž je východní pobřeží bohatě vyšperkováno. Za zmínku stojí ještě alespoň Kolymbia, Afandou nebo Stegna jižně od Faliraki či Kio-tari ještě dál na jih.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám