Hlavní obsah

Revoluce v nízkonákladovém letectví? Designér představil dvoupatrové sedadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Značný rozruch způsobil mezi fanoušky letectví návrh španělského designéra Alejandra Núñeze Vicenta. Ten na nedávném veletrhu Aircraft Interiors Expo v Hamburku představil nejnovější verzi dvoupatrového sedadla pro třídy economy. Už první verze uvedená v loňském roce přitom vyvolala mezi lidmi značné pozdvižení, designér však tvrdí, že nic jako špatná publicita neexistuje.

Foto: Profimedia.cz

Podle designéra by se mohla sedadla začít používat do dvou a půl let.

Článek

Designér svůj výtvor pojmenoval Chaise Longue Economy Seat, jde o řadu sedadel, která jsou vertikálně umístěná nad sebou ve dvou patrech. Někteří lidé na sociálních sítích návrh kritizují a označují ho za naprostou noční můru.

„Abych byl upřímný, nic jako špatná publicita neexistuje,“ reagoval na kritiku Vicente pro CNN. Španělský designér vymyslel sedadlo v roce 2021 a nyní už si zajistil sponzoring i obchodní smlouvy. Jeho cílem je vytvořit v letadlech více prostoru na nohy, sám totiž měří 187 centimetrů. „Lidé vždy určitým způsobem nesnášejí inovace,“ konstatuje 21letý Španěl.

Podle Vicenta není hlavním smyslem dvoupatrových sedadel vytvořit více míst k sezení a nacpat do letadel větší množství lidí. „Není to naše priorita ani cíl, ačkoli by to bylo s tímto návrhem možné,“ připouští designér s tím, že množství aerolinek vymýšlí způsoby, jak na palubu vměstnat více pasažérů.

Vicente má za to, že jeho revoluční design by se mohl v prvních letadlech objevit do dvou a půl roku maximálně. O projekt je prý velký zájem. Designér zároveň doufá, že lidé budou otevření tomu, aby si sedadlo zkusili na vlastní kůži. „Zapracujeme každou konstruktivní zpětnou vazbu,“ ubezpečil Španěl.

Aerolinky vykázaly cestujícího z přepravy. Spletly si ho s někým jiným

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám