Hlavní obsah

Putování krajem královského mělnického vína

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mělník, bývalé věnné město českých královen, které se tyčí nad soutokem Labe a Vltavy, nejčastější východisko pro výlety na Kokořínsko, je dobře dostupné také z hlavního města. To z něj a z jeho nejbližšího okolí činí po celý rok populární cíl mnoha turistů.

Foto: Právo

Středověký půdorys města nad soutokem Vltavy a Labe vynikne zejména při pohledu ze vzduchu.

Článek

Své jméno dostal Mělník po slovanském výrazu drobícího se kopce, na kterém byl postaven. Lidé zde žili odpradávna, svědčí o tom řada nálezů. Pro nás Čechy se ale stává důležitým až od 9. stol., kdy se centrum kmene Pšovanů, spojilo s oblastmi obývanými kmenem Čechů.

Koncem 10. století zde vznikl kamenný „stolec“. V té době se na Mělníku také razily jedny z nejstarších českých mincí a začalo se zde pěstovat dodnes proslulé víno, které ve 14. století Karel IV. nechal zkřížit s přivezenými francouzskými odrůdami Burgund a Champagne.

Samotné město vzniklo až ve 13. století

Po potlačení prvního českého povstání proti Habsburkům v roce 1547 se dostavil citelný úpadek. Císař totiž Mělníku zabavil všechen majetek, vysolil mu tvrdou finanční pokutu, zrušil městské cechy a dokonce sem dosadil vlastního rychtáře. Jedinou činností, která i v té době dokázala prosperovat, bylo vinařství.

Opakované drancování

Tak jako většinu Čech zasáhla Mělník citelně třicetiletá válka. Nejhůře si počínala švédská soldateska, která Mělník dlouho okupovala. A i když pak odtáhla, vystřídal ji mor, selské povstání a hlad. Následkem toho se Mělník až do 18. století prakticky vylidnil.

Teprve po pádu Bachova rakouského autoritářského režimu se v Mělníku začíná pomalu dařit kultuře. Vzniká zde řada společenských organizací a začínají zde vycházet první noviny.

Postavením železnice po roce 1874 začíná nová éra Mělníka jako průmyslového centra této částí Polabí, která vrcholí érou Masarykova Československa.

V roce 1938, po okupaci našeho pohraničí Německem, se Mělník stává pohraničním městem. V květnu 1945 se v okolí města tvrdě střetli partyzáni brigády Národní mstitel a místní Revoluční garda s elitními oddíly německé armády a SS. Dokonce ještě 9. května odpoledne, zažilo město asi poslední velký nálet 2. světové války.

Chloumek – pastva pro oči

Centrem odporu proti Němcům se stal tento na první pohled nenápadný kopeček nedaleko od Mělníka. V květnu 1945 se toto místo s barokní kaplí z roku 1752 stalo centrem odporu Čechů proti německé okupaci.

Nedaleko kopečku se v lese skrývají věže mělnického rádiového vysílače. Původně sloužil pro vysílaní v němčině pro sudetskou menšinu, za války, hlavně v květnu 1945, jej využívali němečtí okupanti. V srpnu 1968 vysílač pro změnu obsadili sovětští okupanti. Naposledy se odtud vysílalo (pro Rádio Svobodná Evropa) 31. března 2003.

Reklama

Související témata:

Související články

Turistické perličky západních Čech

Jestliže se cestou z Mariánských Lázní zastavíte v Bečově nad Teplou, bude vám líto, že jste si tam neobjednali alespoň jeden nocleh. Malé, ale velmi...

Hrad Veveří se vrací do dob své slávy

Pokud vám při návštěvě Brna zbude čas i na jeho okolí, neměli byste vynechat hrad Veveří na vysokém kopci mezi lesy nad ohbím Brněnské přehrady. Je nesmírně...

Výběr článků

Načítám