Hlavní obsah

Průřez industrializací? Pěkně pohromadě v Sasku

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud na cestách nevyhledáváte rádi úplně tradiční atrakce anebo máte prostě jen chuť na edukativní výlet, nastražte uši. Až do konce roku se totiž v německém Cvikově odehrává výstava, která by vás mohla zajímat.

Foto: Ralph Köhler

Budova, ve které se hlavní výstava série Boom koná.

Článek

Region Saska je dodnes silně ovlivněn svým průmyslem. Právě to zohledňuje 4. státní výstava s názvem Boom. 500 let průmyslové kultury v Sasku.

Ústřední výstava v budově Audi ve Cvikově se zaměřuje na začátky a fáze saské industrializace a nahlíží i do budoucnosti. Budova Audi na severu města je bývalá montážní hala společnosti Auto Union AG z roku 1938.

Foto: Museen der Stadt Dresden/Technische Sammlungen

V muzeu se mimo jiné dozvíte i to, nač se používal přístroj s názvem Sägeblattschärfmaschine.

Výstava, která je dosud největší a nejobsáhlejší svého druhu v Sasku, se rozkládá na více než 2500 metrech čtverečních. Předvádí velkolepé mediální instalace, historické objekty a dokumenty, technická zařízení, fotografie, filmy, ale také cenná umělecká díla vhodná pro malé i velké návštěvníky. Pro české návštěvníky je jistě výhodou audioprůvodce dostupný i v češtině.

Šest specializovaných výstav navíc

Souběžně s velkou ústřední výstavou se koná i šest dalších specifických výstav zaměřených na průmysl v autentických lokalitách.

Muzeum Augusta Horcha osvětluje historii mobility umožněné autem a zabývá se budoucností automobilové výroby. Muzeum průmyslu v Saské Kamenici představuje historii strojů, svět železnice je možné obdivovat v Muzeu železnice v Saské Kamenici-Hilbersdorfu.

Foto: Wolfgang Schmidt

Muzeum průmyslu v Saské Kamenici

K dynamickému rozvoji průmyslu v Sasku by samozřejmě nedošlo bez těžby uhlí, jehož významu pro region lze porozumět v Muzeu hornictví ve městě Oelsnitz. Výjimečnou památkou s původním strojním inventářem z období přes 100 let je Textilní továrna bratří Pfauových v Crimmitschau. O historii těžby stříbra se mohou návštěvníci poučit v jednom z kdysi nejmodernějších stříbrných dolů v Evropě, ve Stříbrném dole Freiberg.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám