Hlavní obsah

Prošel Česko za měsíc. Stanovil nový rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejrychlejší přechod křížem krážem celým Českem uskutečnil Josef Holoubek z Velkého Oseku. Pelhřimovská Agentura Dobrý den zanesla úctyhodný výkon mezi české rekordy. Cestu dlouhou 2074,7 kilometru urazil za necelých 31 dnů.

Foto: Jana Pechová , Právo

Josef Holoubek se synem, rekordem oslavil jeho první narozeniny.

Článek

„Jsem spíš potulkář než turista,“ usmívá se 32letý podnikatel, který razí heslo, že v životě jde jen o čas. Jako celoživotní skaut chodí rád a často, za sebou má i pobyt v Himálaji, pěšky přešel Turecko. Cesty neplánuje, sbalí si batoh a vyrazí. Chodí sám, všechno si nosí s sebou.

Pro Nedoklubko

Rekordní cestu od nejvýchodnějšího k nejzápadnějšímu bodu republiky a zpět, a poté od nejsevernějšího místa k nejjižnějšímu a nazpátek, absolvoval vloni v květnu. Cílový čas zněl 30 dnů, 16 hodin a 36 minut, což znamená denní průměr 67,6 km. Akci věnoval na podporu spolku Nedoklubko, sdružujícímu rodiče předčasně narozených dětí.

Influencerka měla jako první procestovat celý svět. Teď ji kvůli tomu žalují

Cestování

Impulzem mu byl vlastní syn, který se ohlásil na svět v červnu 2020 o čtyři měsíce dříve s porodní váhou 610 gramů. Boj o život vyhrál a jeho tatínek chtěl rekord stihnout do jeho prvních narozenin. „Taky se vydal na cestu, kterou nevymyslel, ale zvládl ji,“ připomněl vděčný muž zdroj inspirace. Na cestu trénoval během lockdownu kolem Labe.

S rekordní trasou mu pomohly Mapy.cz, většinu cesty urazil po silnicích. „Nespal jsem jen ve stanu, ale nic nebylo plánované, všechno jsem řešil cestou,“ popsal s připomenutím, že nebylo možné předem stanovit, kam který den dojde.

Díky ochotným lidem přitom zaznamenal řadu nezapomenutelných okamžiků, jako například nečekanou reakci starosty obce, kde chtěl strávit noc v autobusové zastávce, ale potřeboval nabít telefon.

„Za chvíli mi starosta volal zpět, nabídl mi nocleh u nich,“ zmínil chodec rekordman. „Jen na jednom místě jsem během cesty spal dvakrát. V kolárně policejní stanice v Boskovicích,“ s úsměvem vzpomněl na vstřícné muže v uniformách. Obdobnou cestu plánuje nyní Josef Holoubek urazit na 60 let starém šlapacím kole bez přehazovačky.

Takhle má vypadat první turistický salonek ve vesmíru

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám