Hlavní obsah

Takhle má vypadat první turistický salonek ve vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vesmírná turistika je na vzestupu. Vozit lidi do kosmu, respektive do stratosféry, má v plánu také společnost Space Perspective, která loni představila balon, s nímž pasažéři nad planetu vystoupají. Nyní na nových snímcích odhaluje také interiér luxusního plavidla.

Foto: Profimedia.cz

První let by se měl uskutečnit ke konci roku 2024.

Článek

Balon Spaceship Neptune bude určen pro celkem osm pasažérů. Ti za své místo zaplatí 125 tisíc dolarů (2,8 milionu korun) a odměnou za tuto astronomickou částku jim budou nejen oslnivé výhledy na Zemi, ale také značné pohodlí, informuje server Luxury Launches.

Interiér se má pyšnit panoramatickými okny, sklopnými sedadly, rostlinami, nábytkem z udržitelných materiálů, ale i malým koktejlovým barem. To, aby si návštěvníci mohli dát svůj oblíbený drink.

„Naším cílem je, aby se vesmírní průzkumníci mohli více propojit s naší planetou i mezi sebou vzájemně. A prostředí, ve kterém budou cestovat, je pro to klíčové,“ uvedla spoluzakladatelka společnosti Spaceship Neptune Jane Poynterová.

Poletí do stratosféry

Balon cestující vynese do výšky 30 kilometrů během asi šesti hodin, a to rychlostí necelých 20 km/h. Nepůjde tedy v pravém slova smyslu o vesmír, ale o stratosféru. Bude to však dostatečně vysoko na to, aby mohli pasažéři spatřit zakřivení zeměkoule na jedné straně a temnotu kosmu na straně druhé.

Z New Yorku do Šanghaje za dvě hodiny? Čína chce vyrobit nadzvukový letoun

Cestování

„Největší výzvou při navrhování interiéru nebylo jen vytvořit prostor, kde si budou lidé užívat výhledy, ale kde budou moci zážitek sdílet i s ostatními,“ doplnil spoluzakladatel společnosti Taber MacCallum s tím, že balón má působit především vzdušně. První cestu by měl uskutečnit někdy v poslední části roku 2024.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám