Hlavní obsah

Prodali dům, aby si splnili sen. Italská rodina vyrazí na plavbu přes půl světa

Novinky, Michael Švarc

Pandemie koronaviru cestování příliš nenahrává. O to odvážnější, a pro mnohé bláznivé, je rozhodnutí jedné italské rodiny, která plánuje vyrazit na roční plavbu přes půl světa. Konkrétně přes Atlantik. Posádku plachetnice budou tvořit Stefano a Sara Barberisovi s jejich třemi dětmi a labradorem, píše CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Snaha o dobytí Atlantského oceánu, přes který chce rodina vyrazit, se může zdát v době pandemie bláhová. Množství cestovatelů totiž zůstalo uvězněno kdesi v zahraničí a Barberisovým by se tak docela dobře mohla přihodit stejná věc.

Odhodlání podniknout dobrodružství jejich života jim však nechybí. Aby mohli své putování financovat, prodali dům. Po přeplutí Atlantiku chtějí brázdit Karibik a možná i další kouty světa. Své děti nemohli manželé z expedice vynechat, pro ratolesti to bude prý velká zkušenost plná vzdělávacích příležitosti. Jak Barberisovi tvrdí, čas na cestování je právě teď, koronavirus nekoronavirus.

Nejděsivější hřbitov světa vydal Česku roztomilého obyvatele

Cestování

„Samozřejmě, že máme velký strach. Je to šílené,“ tvrdí Sara Barberisová. „Původně jsme měli vyplout už v červnu, ale čekali jsme, až bude situace lepší. Prodali jsme náš dům na začátku roku, ještě, než se virus objevil. Do dalšího roku už čekat nemůžeme, protože bychom tak utratili všechny peníze, které jsme si na cestu schovali,“ vysvětlila.

Přes oceán na sklonku roku

Na putování vyrazí rodina na konci září z městečka La Spezia v Ligurii. V plánu je několik zastávek, třeba na Kanárských ostrovech či Kapverdách. A pokud bude koncem roku foukat příznivý vítr, čeká Barberisovi cesta přes Atlantik na Svatou Lucii, Guadeloupe a Martinik.

Vzhledem k dynamické situaci je ovšem rodina připravena své plány upravovat v závislosti na vývoji pandemie. Do Karibiku proto nevyrazí, pokud by to nemělo smysl. „Co z toho, pokud bychom uvázli celé měsíce na lodi,“ tvrdí Italka. Dodává, že nechce, aby rodina byla celou dobu připoutaná k lodi a neviděla krásy míst, do kterých míří.

Motivací k podniknutí cesty není podle manželů touha utéct práci v kanceláři a civilizaci. Chtějí spíše vyzkoušet alternativní styl života. A především chtějí, aby jejich děti, 11letý Iago, 8letá Nina a 3letý Timo nebo i labrador Pepper, viděly kus světa. Novým domovem se jim stane plachetnice Šibumi, což v japonštině znamená rafinovaná krása.

Barberisovi s plachtěním samozřejmě mají zkušenosti a jejich děti na moři prakticky vyrostly. Loď otestovali i v náročných podmínkách v Egejském moři, takže jsou snad dobře připraveni. „Prodej domu nám umožnil získat dostatek peněz na renovaci lodi a na to, abychom dokázali strávit rok na moři. Bude to velmi prostý život,“ míní Barberisová.

Čekají na ně nástrahy

Podle Maurizia Martiniho, italského experta na plachtění, který několikrát Atlantik přeplul, mají Barberisovi ideální podmínky, aby oceán zdolali. Podle něj před nimi stojí i spousta výzev. „Moderní technologie, GPS a internet usnadnily spoustu věcí. Na druhou stranu vás stále mohou překvapit tropické bouře, nákladní lodě nebo plast a další objekty, které mohou v lodi uváznout,“ myslí si Martini.

Náročné je podle něj i proplutí Gibraltarským průlivem. „Středozemní moře je sice uzavřené, ale dokáže být také zrádné, nikdy ho nepodceňujte,“ radí mořeplavec rodině.

Barberisovi ale doufají, že jsou připraveni na vše. A co bude po jejich cestě, příliš neřeší. Soustředí se na přítomný okamžik a nechtějí se zbytečně stresovat. „Naším opravdovým snem je jednou doplout až do Polynésie a zůstat na moři další rok či dva. Ale sny nepřicházejí jen tak. Teď se soustředíme na první krok,“ uzavřela žena.

Z Dillí do Londýna autobusem. Za 70 dní projedou turisté desítky zemí

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám