Hlavní obsah

Proč jsou kufry na dvou kolečkách tak nestabilní? Vědci radí, co s tím dělat

Novinky, luk

Pokud vlastníte kufr na dvou kolečkách a používáte ho, určitě budete souhlasit s tím, že nejde o zvlášť stabilní věc. Když zrovna nejvíc sprintujete k letadlu nebo vlaku, začne se kufr kymácet ze strany na stranu a vypadá, že se každou chvíli překlopí. Vědci tuto nepříjemnost podrobili zkoumání a zdá se, že už přišli na to, proč se to děje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Francouzští výzkumníci studovali modelový kufr na běžeckém páse, aby zjistili, co se přesně děje, když se kufr ve vysoké rychlosti nekontrolovaně rozkýve. Vytvořili několik rovnic, které popisují, proč mají dvoukolové kufry tendenci přeskakovat z kolečka na kolečko.

U nestabilních zavazadel, například po přejetí nějaké nerovnosti, zjistili, že se buď převrátí, nebo se dál pravidelně zmítají ze strany na stranu. A tady přichází to pravé překvapení. Podle francouzských vědců totiž platí, že pokud se vám při rychlé chůzi nebo běhu zběsile roztančí zavazadlo, zpomalení nepomůže, naopak. Zdá se, že když kufr víceméně pravidelně poskakuje ze strany na stranu, měli byste naopak zrychlit. Tím se pohyb zklidní.

„Aby se zmenšila amplituda výkyvu, měli byste spíš přidat do kroku, než zpomalit,“ řekl pro web BBC vedoucí studie Sylvain Courrech du Pont z Univerzity Paris-Diderot. „Nezkušeného cestovatele nenapadne takto zareagovat. Samozřejmě, pokud táhnete kufr, nejde o nic dramatického, ale co když řídíte auto, které táhne přívěs?“

Zapeklité problémy “každodenní fyziky“

A tímto se dostáváme k praktičtějším implikacím celého výzkumu, který byl publikován v časopise Royal Society Proceedings A.

„Dělat pokusy s kufry je zábavné, ale studii bychom prováděli stejně u jakéhokoliv vozíku se dvěma koly nebo ližinami,“ vysvětlili Courrech du Pont. „Takže naše výsledky se dají vztáhnout i na karavany nebo třeba letadla.“

Řečeno technickým jazykem je mechanická nestabilita způsobená spojením translačního neboli posuvného pohybu a rotačního pohybu kufru. Efekt vzniká, protože jsou k sobě kola pevně spojená tyčí.

V dubnu vyřešili vědci další záhadu každodenní fyziky – proč se rozvazují tkaničky. Zjistili, že síla nohy dopadající na zem uvolňuje uzel, zatímco druhá síla způsobená zhoupnutím nohy působí na konce tkaniček jako neviditelná ruka. I tento výzkum má praktické využití u studia struktur, jako je DNA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám