Hlavní obsah

Přiopilé hrdličky se motaly u příprav na jedno z největších pražských vinobraní

3:23
3:23

Chcete-li článek poslouchat, přihlaste se

Jedno z největších pražských vinobraní se koná už tento pátek a sobotu. Jeho program na dvou místech Prahy 2 je koncipován jako návrat k českým tradicím. Součástí akce budou i burčáky z místní vinice na Grébovce v Havlíčkových sadech, která měla při letošním sběru hroznů netradiční hosty.

Foto: Jan David, Novinky

Pavel Bulánek v polovině září na vinici Grébovka

Článek

Při přípravách na blížící se vinobraní pochodovaly na chodníčcích Grébovky mezi řádky hrdličky. „Oblíbily si u nás odrůdu hibernal,“ usmál se Pavel Bulánek, který se s rodinou stará o Vinařství Grébovka v majetku druhé městské části už desítky let. „Někdy nám pochodovaly i tady kolem sklípku, pak ani nebyly schopné odletět. Stačilo by do nich cvrnknout a přepadnou,“ podotknul.

Novinkou letošního 18. ročníku vinobraní bude městečko staročeských řemesel s možnostmi vyrobit si vlastní minci, svíčku nebo papír, u grotty bude vyhrávat flašinetář, na pódiu zazní historická, ale i současná hudba.

„Do Grébovky míří za vínem, burčákem, muzikou, programem pro děti a dobrým jídlem každoročně desetitisíce lidí. Čeká je jako obvykle bohatý doprovodný program, který vyvrcholí sobotním vystoupením české popové skupiny Slza,“ uvedl starosta Prahy 2 Jan Korseska (ODS), který letošní vinobraní oficiálně zahájí v pátek odpoledne na náměstí Míru.

Akci na Grébovce návštěvníci často pojímají jako celodenní piknik s posezením v trávě a se sklenkou dobrého vína či burčáku, třeba z místní historické vinice, o kterou se stará právě Pavel Bulánek.

Foto: Jan David, Novinky

Pavel Bulánek před pražským sklípkem na Grébovce kouká na mošt z rulandského šedého, ze kterého bude na vinobraní burčák.

„Ročník 2025 po výrazně suché zimě začal spíše chladnějším průběhem jara. Léto mělo oproti minulým rokům chladnější průběh, opět však bez výraznějších srážek. Ty přišly v závěru a pomohly ke zvýšení kvality hroznů,“ zhodnotil letošní úrodu.

Letos tady začal sběr vína shodou okolností přesně 1. září, bylo to ranou červenou odrůdou Cabernet Cortis s překvapivě vysokou cukernatostí. Celé září tak patřilo sběru vína, lisování a přípravě moštu na burčák z několika odrůd, třeba i rulandského šedého.

Sezona nebyla tak problematická

Tichá vína z domácí i zahraniční produkce i čerstvý burčák budou moci letos návštěvníci ochutnat u více než čtyřiceti stánků. „Vinařský rok 2025 nebyl pro české a moravské vinaře tak problematický a složitý jako ten předchozí. Jarní měsíce sice opět přinesly určité problémy s přízemními mrazíky, ty ale nebyly tak zásadní a devastující jako loňské,“ uvedl k sezóně zástupce vinařů Tomáš Froyda.

Foto: Jan David, Novinky

Tady Pavel Bulánek ve sklípku na Grébovce lisuje z hroznů mošt.

Navíc se podle něj vyskytovaly jen omezeně v některých vinařských regionech. „Díky omezeným škodám na jaře a chladnějšímu a vlhčímu, deštivějšímu červenci se očekává velmi pěkná úroda i co do množství. Můžeme se tak opět těšit na skvělý burčák, který bude letos díky vyšší kyselině v hroznech svěžejší a harmoničtější než loni,“ dodal.

Na akci nebudou chybět tradičně ani gastronomické speciality nejen z tuzemska, jako šunka od kosti, halušky se zelím nebo tradiční český bramborák, ale i různých koutů světa. Třicet stánků provoní Grébovku například francouzskými delikatesami, pečenými rybami, medovinou, kachními specialitami, valašskými frgály a kávou na různé způsoby. Oblíbené bývá Vinařské městečko v Grottě, kam mohou zavítat příznivci takzvaných tichých vín.

Vinobraní na Grébovce je akcí pro celou rodinu, takže Praha 2 nezapomíná ani na děti. Pro nejmenší návštěvníky bude v dolní části parku připraven speciální program včetně tvůrčích dílen, malování na obličej, loutkového divadla a diskotéky.

Výběr článků

Načítám