Hlavní obsah

Přímořské letovisko Lignano Sabbiadoro je italskou Floridou

Novinky, Miroslav Navara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výběr cílů pro letošní dovolenou je o něco užší, než jsme byli zvyklí – přírodní katastrofy, revoluce, terorismus, to vše vyřazuje mnoho míst z našeho hledáčku. Přesto i v našem blízkém okolí zůstávají taková, která jsou bezpečná, snadno dosažitelná a mají co nabídnout. K nim patří např. Lignano Sabbiadoro na severu Itálie.

Foto: Profimedia.cz

Lignano Sabbiadoro - toto přímořské letovisko si svou nabídkou o naši pozornost přímo říká.

Článek

Toto přímořské letovisko si svou nabídkou o naši pozornost přímo říká. Především – je univerzální, má pro každého něco, ale navíc srší nápady a novinkami. Týká se to nejen zkrášlování městečka, ale zejména věcí praktických, mezi něž patří úprava komunikací, výstavba nových cyklostezek, rozšiřování služeb pro jachtaře.

Těch je tu, podle radního Carla Teghila, největší koncentrace ve Středomoří.

Jezdil sem Hemingway

Lignano Sabbiadoro několikrát navštívil americký spisovatel Ernest Hemingway. Při jedné z návštěv nazval město Floridou Itálie. Nepřeháněl – kdo navštívil obě místa, jistě potvrdí: jsou si podobná. Zásluhu na tom má nesporně i přírodní rezervace uprostřed Lignana – v části zvané Pineta, kde se zachovávají původní borové porosty jako ukázka někdejší tváře zdejší přírody.

Jméno slavného literáta a reportéra nese park, kde se každoročně konají sochařská sympozia. Již po 27 let se zde každoročně udělují také literární ceny Ernesta Hemingwaye. V roce 1992 ji obdržel Václav Havel.

Už v prvních letech minulého století byly v Lignanu objeveny vhodné podmínky pro lázeňství. Dobové daguerrotypie a perokresby zobrazují první lázeňskou budovu v areálu lignanského přístavu už v roce 1903.

Více než stoletá tradice vzbuzuje důvěru, a tak rozvoj zdejších lázní probíhá bez přerušení dodnes. Kromě všech tradičních procedur si můžete vyzkoušet i havajskou masáž Lomi Lomi. Existují čtyři druhy luxusních exotických procedur v trvání až několika hodin v cenovém rozpětí 110 až 150 eur.

Sport a zábava

Na rozdíl od jiných letovisek poskytuje Lignano velké množství sportovních a zábavních příležitostí. Jakýkoli druh sportu vodního, plážovou, vodní či klasickou gymnastiku, volejbal, squash, tenis, cyklistiku, minigolf či golf klasický, aerobik, trampolíny, bowling, karate, koně, jachting, kolečkové brusle, rybolov, sportovní střelbu. Adrenalin lze vyplavit na padáku taženém člunem či při potápění. Všemu se tu také učí.

Návštěvníkům je k dispozici šest zábavních parků. Aquasplash je pravým vodním rájem pro děti i dospělé. Luna Park Strabilia je plný pouťových atrakcí.

Zoopark předvádí více než 1500 exemplářů celkem 250 živočišných druhů. Gulliverlandia je plná pohádkových scenérií a atrakcí, kde děti vyzkoušejí svou odvahu a obratnost. Park Gommosi a Park Junior jsou určeny také především dětem.

Lignano po celý rok pořádá desítky společenských a zábavních akcí – koncertů, festivalů, soutěží, uměleckých sympozií a setkání, výstav, divadelních představení. Několikrát za sezónu se objeví nad mořskou hladinou i ohňostroj.

Blízké i vzdálenější okolí

Pouhé lenošení na pláži vyšlo z módy. Ani v tom případě Lignano nezklame. V okolí objevíme pestrý výběr cílů pro kratší či delší výlety – ať na kole, či jedno- nebo dvoustopém motorovém vozidle. Je mezi nimi výlet lodí do přilehlé laguny Marano.

Zahrnuje seznámení s ojedinělou flórou a faunou specifického přírodního prostředí, ale i zábavu na palubě a zastávku v rybářské chýši s pohoštěním. Výlet do Terstu – okázalého města s paláci a množstvím dalších památek i nedalekým zámkem Miramare. Zajímavostí je tu sídlo kávové firmy Illy. Pořádají se sem exkurze s prohlídkou výroby kávy a pro zájemce i s tzv. univerzitou kávy. Milovníci archeologie mohou vyrazit do naleziště Aquileia.

Rady na cestu

Cesta autem

Po silnici do Lignana je to 760 km z Prahy, 630 km z Brna. Trasa nejčastěji vede z Prahy přes České Budějovice, Linec, Salcburk, Villach, Tarvisio, Udine, Palmanovu, Latisanu. Z Brna pak na Vídeň, Graz, Villach a dále stejně. S nákupem benzínu si nemusíme lámat hlavu – u nás je teď nejdražší. Neopomeňme dálniční známku pro Rakousko. Desetidenní stojí 7,90 eura.

U nás se ceny mohou lišit, každý prodejce si stanoví vlastní kurz eura a koruny. V Itálii platíme za dálnici podle délky, jakou jsme po ní ujeli. 

Ceny a móda

Ceny v restauracích v Lignanu jsou srovnatelné s našimi, nemá smysl vozit s sebou nějaké potraviny, ostatně i když si vybereme něco dražšího, nevadí, jsme přece na dovolené.

Lignano příležitostně nabízí také sezónní výprodeje. Za těmi sem přijíždí spousta znalců – zejména z Německa a Rakouska. Vyplatí se to a italská móda je i nám známá a sympatická.

San Danielle zase nabízí návštěvu výrobny proslulé italské sušené šunky prosciutto. Můžeme ji tu nejen ochutnat, ale také koupit. Blízké i vzdálenější okolí Lignana poskytuje rovněž výběr vinařství. Většina z nich pořádá ochutnávky a umožňuje nákup. Farma Piero Pittaro poblíž městečka Codroipo navíc návštěvníkům předvádí i malé, leč exkluzívní muzeum exponátů, souvisejících s pěstováním a výrobou vín.

Reklama

Související témata:

Související články

Tunisko vábí zpět ztracené turisty, musí

Pouhých pár desítek metrů od míst, odkud z pološera podzemí vybíhali do oslňujícího slunce gladiátoři jdoucí na smrt, by jindy touto dobou bojovali řidiči...

Výběr článků

Načítám