Hlavní obsah

Před 130 lety byl založen národní park Yosemite

Novinky, ČTK, Michael Švarc

Yosemitský národní park v Kalifornii, který byl vyhlášen před 130 lety, 1. října 1890, je jedním z největších přírodních pokladů USA. Turisty z celého světa lákají skály, starobylé sekvoje, vodopády i škála rostlin a živočichů.

Foto: Profimedia.cz

Kalifornský Yosemite je jedním z nejnavštěvovanějších národních parků USA.

Článek

Národní park patří k těm vůbec nejnavštěvovanějším v USA. K jeho dominantám se řadí Yosemitský vodopád, který je se svými 739 metry nejvyšší v Severní Americe, či nejvyšší žulový monolit na světě zvaný El Capitan, na jehož přes kilometr dlouhou svislou stěnu se těší hlavně horolezci. Před několika lety ji mimo jiné zdolal i Čech Adam Ondra.

Great Smoky Mountains je nejpopulárnějším americkým národním parkem

Cestování

Park se rozkládá na ploše 3029 kilometrů čtverečních v pohoří Sierra Nevada. Zahrnuje pět hlavních vegetačních pásem. Ročně jej navštíví zhruba čtyři miliony lidí, drtivá většina z nich míří do Yosemitského údolí, které je jen malou částí rozlohy parku. Jsou z něj však krásné výhledy, například na patrně nejznámější vrchol, skalní útvar Half Dome, jenž se tyčí do výšky 1444 metrů.

Raritou je ohnivý vodopád

Park je známý i hojnou populací medvědů černých, tedy baribalů. Útoky na člověka jsou velmi vzácné, zvířatům je však radno se vyhýbat a například skladovat potraviny při kempování lze podle nařízení jen v nějakém zamykatelném boxu. Medvědi totiž jídlo rádi kradou.

Zajímavým úkazem je v Yosemitu takzvaný ohnivý vodopád. Jde o přírodní fenomén, který lze spatřit zhruba v polovině února, kdy západ slunce rozzáří vodopád do červena a ten pak vypadá, jako že hoří. Podívanou si pravidelně jezdí fotografovat profesionálové i laici.

Ohnivý vodopád v Yosemitu ohrožují změny klimatu. Letos se zřejmě neobjeví

Cestování

V roce 1984 byl park zařazen na seznam světového dědictví UNESCO. Mezi další podobné přírodní atrakce v USA patří Grand Canyon či Yellowstonský park (1872), první národní park na světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám