Hlavní obsah

Pražské Vinohrady jsou mezi padesátkou nejvíc cool čtvrtí světa

Pražské Vinohrady byly zvoleny 32. nejvíc cool čtvrtí na světě. Do svého žebříčku je zařadil mezinárodní magazín Time Out, který o zhruba měsíc dříve vyhlásil českou metropoli vůbec nejhezčím městem na planetě a zároveň sedmým nejlepším městem. Na jaře bodovala také pražská ulice Křižíkova.

Foto: Profimedia.cz

Riegrovy sady jsou populárním místem k odpočinku.

Článek

Magazín na Vinohradech vyzdvihuje například jejich kosmopolitu – čtvrť je oblíbená mezi zahraničními studenty, takzvanými expaty, tedy lidmi žijícími a pracujícími mimo svou vlast, a digitálními nomády. Kolorit dokreslují také nejrůznější kavárny, množství zelených ploch a jako středobod vnímá Time Out náměstí Jiřího z Poděbrad s místními farmářskými trhy.

Magazín doporučuje i několik konkrétních podniků, ale také posezení v Riegrových sadech s výhledem na starou část města a Pražský hrad. Z Vinohrad by se měli lidé vypravit ještě do zrekonstruované budovy Národního muzea, které se nicméně už nachází na Novém Městě.

Zvítězila Kodaň

Za tou vůbec nejvíc cool čtvrtí nemusejí Češi nikterak daleko, naleznou ji totiž v dánském hlavním městě. Kodaňské sousedství Nørrebro má podle magazínu naprosto vše, na co si lidé vzpomenou, ať už to jsou historická i moderní architektura, stylové restaurace, vinárny, pekařství a podobně. Gastronomie zkrátka hraje v Kodani prim.

Foto: Profimedia.cz

Náměstí Míru dominuje kostel sv. Ludmily.

Foto: Profimedia.cz

Magazín Time Out píše o náměstí Jiřího z Poděbrad jako o středobodu Vinohrad.

Další příčky mají chicagská čtvrť Andersonville, Jongno 3-ga v Soulu, Leith v Edinburghu, Station District ve Vilniusu či newyorská čtvrť Chelsea. První desítku uzavírají XI District v Budapešti, Ngor v Dakaru, Sai Kung v Hongkongu a Richmond v Melbourne.

Prahu zvolili nejkrásnějším městem planety

Cestování

V žebříčku celkem 49 čtvrtí figurují také berlínský Neukölln, amsterdamský Noord, Centro v Mexico City či Sololaki v gruzínském Tbilisi. Za pražskými Vinohrady se umístily například obvody Foz v Portu, dubajská Marina či Poblacion v Manile.

Foto: Profimedia.cz

Jedničkou se v žebříčku stala kodaňská čtvrť Nørrebro.

Stejně jako u předchozích žebříčků je i tento založen na anketě mezi 27 tisíci obyvateli jednotlivých měst. Hodnoticími aspekty tentokrát nebyly pouze gastronomie, kultura či noční život, ale také komunitní duch, pospolitost či udržitelnost. Tyto faktory se totiž podle magazínu ukázaly být po pandemii velmi významné.

Praha je sedmým nejlepším městem světa

Cestování
10 nejvíc cool čtvrtí světa
1. Norrebro, Kodaň, Dánsko
2. Andersonville, Chicago, USA
3. Jongno 3-ga, Seoul, Jižní Korea
4. Leith. Edinburgh, Velká Británie
5. Station District, Vilnius, Litva
6. Chelsea, New York, USA
7. XI District, Budapešť, Maďarsko
8. Ngor, Dakar, Senegal
9. Sai Kung, Hongkong
10. Richmond, Melbourne, Austrálie
Zdroj: Time Out

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám