Hlavní obsah

Prázdninový ráj na východě Hispanioly

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdninový ostrov udělali z Dominikánské republiky Američané, ale Evropa na sebe nenechala dlouho čekat a dnes se na tamním turismu velmi významně podílí. S více než třemi milióny návštěvníků ročně se východní část Hispanioly stala nejnavštěvovanějším turistickým cílem Karibské oblasti.

Článek

Původní, své době odpovídající veliké komplexy v Boca Chica a Juan Dolio již většinou zmizely a nahradila je útulná letoviska, jakési přímořské turistické vesnice. Svou noblesu si uchovala La Romana, s jedním z nejprestižnějších karibských komplexů Casa del Campo. Na východním pobřeží, v oblasti Punta Cana, kde jsou nejkrásnější dominikánské pláže Bávaro a Juanillo, vznikla nová letoviska, která splňují všechny představy příjemné dovolené.

Z Dominikánské republiky se stala zavedená firma. Turismu je tam věnována pozornost, která přísluší tomuto nejvýnosnějšímu hospodářskému odvětví země.

Špičková kvalita

Sluníčko, bílý písek a průzračné moře jsou argumenty, jimiž bojují o zákazníky prázdninové oblasti ve Středomoří, v Atlantiku i v Tichomoří. Dominikánská republika byla mezi prvními, kteří přišli s dalším argumentem – all inclusive. Zaplatíte dovolenou a pak už na peněženku nesáhnete, v ceně je téměř všechno.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

V Dominikánské republice vědí velmi dobře, že je neuživí americká a evropská smetánka, ale pouze masový turismus, obyčejní lidé s běžnými příjmy a s běžnými nároky. Nicméně návštěvník si může být jist, že za své peníze dostane v Dominikánské republice opravdu vynikající kvalitu.

Boca Chica a Juan Dolio

Dvě přímořská střediska, která jsou nedaleko hlavního města Santo Dominga. Nejsou tak „sterilní“ jako uzavřené komplexy dál na východ. Jsou tam rušné pláže, kam se jezdí rekreovat i mnoho domácích.

Hotelové komplexy jsou většinou o něco střídměji vybavené. Pro mnohé návštěvníky bude velkou předností možnost nahlédnout alespoň trochu do místního života.

Samotné pláže, nabídka sportů nebo atrakcí se od těch dalších příliš neliší.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Juan Dolio

Cabarete

Na severu ostrova je pláž Cabarete, která se pravidelně objevuje mezi pěti nejlepšími světovými „rejdišti“ milovníků windsurfingu a kiteboardingu. Neustálý vítr vytváří pro tyto sporty ideální podmínky a na Cabarete se každoročně koná několik mezinárodních profesionálních i amatérských soutěží.

Playa Dorada

V těsné blízkosti „severní metropole“, města Puerto Plata, je Playa Dorada – zlatavá pláž. Přímořské letovisko je největším all inclusive komplexem na světě. Tomu odpovídá i jeho vybavení a rozsah služeb, které jsou tam hostům k dispozici.

Sosúa

Pláž Sosúa je také na severním (atlantickém) pobřeží, lemuje klidnou zátoku pod vysokými skalními útesy. Je to velmi oblíbené, a tedy i patřičně rušné místo, mající pověst jedné z nejoblíbenějších pláží karibské oblasti.

Důležité informace

Ministerstvo zahraničních věcí ČR sděluje, že Dominikánská republika nehlásí žádné bezpečnostní problémy v souvislosti se zemětřeseními na Haiti.

Zároveň je nepravděpodobná hrozba epidemií, neboť dominikánské úřady zavedly povinné očkování pro všechny, kteří přijíždějí z Haiti nebo tam případně odjíždějí. Rovněž v celé oblasti podél hranic s Haitskou republikou se provádí hromadné očkování.

Nicméně Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje průběžně sledovat aktuální informace. - zdroj www.mzv.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám