Hlavní obsah

Praha má druhou nejlepší MHD na světě

Berlín první, Praha druhá. Vydavatel turistických průvodců Time Out provedl průzkum mezi obyvateli vybraných měst, kteří hodnotili, jak jsou s veřejnou dopravou spokojeni. Na 96 procent dotazovaných obyvatel hlavní metropole hodnotilo pražskou MHD pozitivně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Time Out průzkum provedl ve více než 50 městech po celém světě a oslovil přes 20 tisíc respondentů.

Průzkum se nicméně nezaměřoval na kvalitu jednotlivých MHD, ale dotazovaní odpovídali na otázku: „Je snadné pohybovat se po městě městskou hromadnou dopravou?“ Mnoho ikonických měst tak v žebříčku neuspělo, ať už istanbulské trajekty, tramvaje v Lisabonu, autobusy ve Velké Británii, nebo nadzemní vlaky v Bangkoku.

„V našem průzkumu úctyhodných 96 procent obyvatel Prahy uvedlo, že v jejich městě se dá veřejnou dopravou snadno jezdit. A není to jen pohodlné, ale také velice působivé,“ uvádí web. Pražské tramvaje popisuje jako součást pohádkového centra města, metro zase jako snadno použitelné a se třemi linkami pokrývající téměř všechny části města.

Souboj Evropy s Asií

To Berlín si vysloužil zlatou příčku především díky třem atributům: pohodlí, bezpečí a dochvilnosti. Spokojenost s berlínskou MHD projevilo v průzkumu 97 % dotázaných.

Do žebříčku nejlepší desítky se probojovala jen evropská a asijská města, kdy z těch asijských dominuje Čína.

Žebříček deseti měst s nejlepší MHD
1. Berlín (Německo)
2. Praha (Česká republika)
3. Tokio (Japonsko)
4. Kodaň (Dánsko)
5. Stockholm (Švédsko)
6. Singapur (Singapur)
7. Hongkong
8. Tchaj-pej (Čína)
9. Šanghaj (Čína)
10. Amsterdam (Nizozemsko)
Zdroj: Time Out

Reklama

Výběr článků

Načítám