Hlavní obsah

Praha je dvanáctá na světě v popularitě mezi turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Praha je dvanáctým turisticky nejoblíbenějším městem na světě. Na prvních místech se umístily New York, Paříž a Londýn. Před Prahu se dostalo celkem šest evropských měst, čtyři města USA a australské Sydney. Za sebou česká metropole nechala například Florencii, Madrid, Vídeň, Budapešť nebo Krakov.

Článek

Výsledky vyplývají z ankety cestovatelského portálu TripAdvisor.com. Na prvních třech místech se umístily města New York, Paříž a Londýn, která dostala více než 200 000 hlasů.

Nejvíce zástupců mají v první stovce USA, kde se turistům vedle New Yorku líbí hlavně v San Francisku a Las Vegas. Z českých měst žádné další do první stovky neproniklo.

Turisté hodnotí nejen ubytování, ale i ceny a chování domorodců

Turisté při svém putování hodnotí například kulturní a přírodní památky, kvalitu ubytování a dalších služeb, ceny nebo chování domorodců.

Nedávno Praha bodovala v každoroční anketě s názvem Traveler's choice, která na základě speciálního algoritmu vyhlašuje nejluxusnější hotely na světě. Pražský pětihvězdičkový hotel Le Palais skončil na pátém místě; v první stovce se umístily ještě další čtyři pražské hotely.

Turistům se v Praze nelíbí vysoké poplatky při výměně peněz

Tuzemští odborníci a cestovní kanceláře však upozorňují také na nešvary, se kterými se turisté v Praze setkávají.

Jde v první řadě o přemrštěné a "utajené" poplatky za výměnu peněz, okrádání v taxislužbě nebo prodej suvenýrů, které z Prahou nemají nic společného. Další výtky turistů se týkají například neznalosti angličtiny u příslušníků policie.

Přesto Prahu loni vůbec poprvé navštívily více než čtyři milióny zahraničních turistů, což české hlavní město řadí do evropské první pětky. Nejnavštěvovanější je Londýn, kam každoročně zamíří více než 14 miliónů turistů, Paříž (cca 10 miliónů) a Řím (více než šest miliónů).

Do celé ČR loni zavítalo 6,7 miliónu zahraničních turistů, což je o téměř čtyři procenta více než předloni.

Turisticky nejoblíbenější města
PořadíMěstoPočet hlasů
1.New York, USA291 870
2.Paříž, Francie278 663
3.Londýn, Anglie260 417
4.Řím, Itálie160 207
5.Barcelona, Španělsko140 234
6.San Francisco, USA126 000
7.Las Vegas, USA120 412
8.Amsterodam, Nizozemsko107 898
9.Benátky, Itálie106 859
10.Orlando, USA91 965
11.Sydney, Austrálie87 973
12.Praha, Česká republika84 684
13.Florencie, Itálie82 982
14.Hongkong, Čína71 293
15Berlín, Německo63 919 Trip Advisor.com

Reklama

Související témata:

Související články

Praha láká k homosexuální turistice

Praha se stala společně s Budapeští mekkou homosexuálních turistů ve střední Evropě. Tvrdí to analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek. Podle něj do Prahy...

Praha je magickým městem

Historické jádro metropole bylo na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO zapsáno v roce 1992. A i když se poslední dobou vedou debaty o tom,...

Výběr článků

Načítám