Hlavní obsah

Posádka letadla musela ve vzduchu hasit požár. Na palubě vzplál laptop

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posádka aerolinek Lufthansa se musela ve vzduchu vypořádat s nečekaným problémem. Během cesty z Los Angeles do Frankfurtu vzplál jednomu z cestujících laptop a palubu zaplnil hustý kouř. Letadlo muselo nouzově přistát už v Chicagu, dva zaměstnanci, kteří se nadýchali kouře, měli dýchací potíže.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K požáru došlo během cesty na druhý svátek vánoční, kterému se v anglicky mluvících zemích říká Boxing Day. Laptop vzplál v úložném prostoru nad sedadly, na zveřejněném videu je vidět, jak se z přihrádky vyvalí kouř, poté co ji letuška otevře.

Záběry, které natočil zřejmě někdo z cestujících, zobrazují dalšího člena posádky, jak se snaží požár uhasit a udržet pasažéry co nejdále od kouře. Piloti se kvůli problému rozhodli odklonit z plánované trasy a přistáli v Chicagu, informuje britský Independent. Tam podle serveru Aero Inside zůstal stroj stát čtyři hodiny, poté pokračoval v cestě.

„Aerolinky informovaly o odklonu letadla, když přehřátý laptop způsobil na palubě malý požár, který se už v době přistání podařilo uhasit,“ píše Aero Inside.

Velká elektronika s sebou

Záběry se rozšířily po sociálních sítích, kde uživatelé vyjádřili posádce obdiv. Příspěvek na Instagramu, kde se video poprvé objevilo, vyzývá sledující k tomu, aby vždy následovali bezpečnostní instrukce letušek a stevardů, kteří na palubě nejsou jen kvůli podávání jídla a nápojů.

Právě z důvodu případného požáru si mají cestující brát větší elektroniku s sebou na palubu a neukládat ji do kufrů, které putují do nákladového prostoru. Tam by se posádka s případným ohněm vypořádat nemohla. Přesto řada cestujících v nařízení tápe. Přímo s sebou do letadla by si měli brát laptopy, tablety, ale i powerbanky.

Váhové limity, tekutiny, elektronika. Na co si dát pozor při cestování letadlem

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám