Hlavní obsah

Populární thajský ostrov bojuje s nedostatkem pitné vody. Mohou za to i turisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblíbený thajský ostrov Koh Samui trpí nedostatkem pitné vody. V tamních rezervoárech zbývají zásoby na zhruba měsíc. Podle úřadů jsou na vině dva faktory; jedním je nedostatek srážek a druhým davy turistů, kteří vodu spotřebovávají. Vlivem krize však návštěvníků nyní ubývá.

Foto: Profimedia.cz

Koh Samui patří k turisticky populárním thajským destinacím.

Článek

Podle místních médií se zásoby pitné vody ztenčují, úřady však pracují na tom, aby situaci co nejrychleji vyřešily, píše server Independent. Místostarosta Sutham Samthong apeluje na místní i přespolní, aby vodu využívali s rozvahou. Pak by totiž zásoby mohly vydržet i další dva měsíce, po kterých se očekávají deště.

„Nejsme s tím spokojení. Snažíme se situaci řešit, aby správa provincie neoznačila Koh Samui za katastrofální oblast,“ uvedl pro Guardian Samthong.

Předseda místní turistické asociace Ratchaporn Poonsawat míní, že nedostatek zásob by mohl místní provozovatele donutit k tomu, aby kupovali balenou vodu, což by vedlo k razantnímu nárůstu cen služeb. „Narůstající náklady spojené s výpadkem zásob by mohly negativně ovlivnit živobytí místních lidí,“ domnívá se Poonsawat.

Mohlo by pršet méně

Období dešťů by ale ostrov Koh Samui nemuselo spasit. Kvůli klimatickému jevu El Niño by totiž mohlo dorazit méně srážek, než se předpokládá, což by vedlo k dalším výpadkům zásob v rezervoárech.

Kvůli zmírnění krize odebírá aktuálně Koh Samui vodu trubkami z provincie Surat Thani. Ostrov denně vyžaduje na 30 tisíc kubických metrů vody, potrubími proudí pouze 24 tisíc. Dokud se však situace nevrátí do normálu, bude Koh Samui v odebírání vody pokračovat.

Jak Pláž zničila pláž

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Thajska

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám