Hlavní obsah

Pompeje se po dvou a půl měsících znovu otevřely. Ale s omezeními

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Itálii se znovu otevřely Pompeje. Po dvou a půl měsících se tak mohou návštěvníci opět pokochat slavným archeologickým nalezištěm, i když prohlídka s sebou přináší jistá omezení. Nutné jsou roušky, turistům se také před vstupem měří teplota, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Veřejnosti se za bezpečnostních opatření otevřely PompejeVideo: AP/Reuters

 
Článek

Areál není zatím přístupný celý, otevřeny jsou jen hlavní trasy a několik vybraných vil. Další cesty by se měly otevřít ve druhé fázi 9. června. Vedení památky ale návaly neočekává, protože mezinárodní turistika se do běžného stavu ještě nějaký čas nenavrátí, a tak je dočasně zlevněno i vstupné.

Mezi prvními návštěvníky, kteří v úterý do Pompejí zavítali, byli američtí manželé Colleen a Marvin Hewsonovi, kteří téměř před třemi měsíci do Itálie jeli oslavit 30. výročí svatby. Kvůli koronaviru se rozhodli neodjet domů a nejhorší vlnu přečkali přímo v zemi. „Nechtěli jsme být jedněmi z milionů lidí, kteří se ženou na americká letiště, tak jsme zůstali. A teď, po třech měsících, jsme se konečně dočkali otevření Pompejí,“ uvedla Colleen Hewsonová.

Některé památky jsou ještě zavřené

Muzea a památky směly v Itálii podle vládního nařízení otevřít už minulý týden, některé to ale zatím ještě neudělaly. Například galerie Uffizi ve Florencii plánuje otevřít až 3. června, Vatikánská muzea turisty přivítají poprvé 1. června a římské Koloseum zatím datum znovuotevření ještě nezveřejnilo.

Pompeje jsou druhou nejnavštěvovanější antickou památkou v Itálii právě po Koloseu. Loni zbytky města, které v roce 79 zasypal popel z blízké sopky Vesuv, navštívily čtyři miliony lidí.

Italské pláže se mění. Osobní prostor pro návštěvníky ohradí i slunečníky

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám