Hlavní obsah

Italské pláže se mění. Osobní prostor pro návštěvníky ohradí i slunečníky

Novinky, mšv

V Itálii se připravují na znovuotevření pláží. Letos to zahrnuje více práce a úsilí než obvykle. Kvůli koronavirovým opatřením se musí dbát na dostatečné rozestupy – o ty se na některých místech postarají slunečníky umístěné od sebe v dostatečné vzdálenosti, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Itálie se chystá na znovuotevření plážíVideo: Reuters

 
Článek

Na pláži Fregene, která leží asi 40 kilometrů od Říma, bude možné ležet právě jen pod slunečníky, které ohradí osobní prostor. Na stole ležel i návrh na vybudování boxů z plexiskla, který se ale mezitím adaptoval například na řeckém ostrově Santorini.

Santorini se připravuje na návštěvníky, na plážích jsou plexiskla

Cestování

Dobře rozmístěné slunečníky na italských plážích ale nebudou jedinou změnou, kterou letošní sezona přinese. „Mnoho našich návštěvníků miluje sporty, ale plochy pro ně určené jsme museli odstranit,“ posteskl si majitel jednoho z resortů Sogno del Mare Massimo Zardetto.

„Právě tu instalujeme jednu řadu slunečníků, vždy jsme museli jeden vynechat. I v restauraci,“ vysvětluje Massimo, že pro turisty letos nebude v nabídce zdaleka tolik místa jako obvykle.

Bez vládní pomoci

Návštěvníci budou zřejmě překvapení, protože namísto obvyklých 400 slunečníků jich bude jen 250 a počet stolů v restauraci se ze 300 zmenšil na polovinu. Neotevře se ani plážový klub, kde se často konaly večírky do brzkých ranních hodin. Riziko nákazy je zkrátka moc vysoké.

„Ohledně budoucnosti nejsem moc optimistický, nedostalo se nám žádné pomoci,“ vysvětluje Zardetto, jehož rodina vlastní jeden ze zhruba 30 resortů na pláži Fregene už 50 let. „Vysvětlili jsme vládě skrze našeho mluvčího problém nesčetněkrát, ale byli jsme pokaždé ignorováni.“

Italská vláda dala italským regionům svolení, aby si samy zvolily data, kdy otevřou pláže pro veřejnost. Kraj Lazio, kde se nachází i hlavní město Řím, zvolil 29. květen.

Celá země je na turismu velmi závislá, cestovní ruch tvoří asi 13 procent hrubého domácího produktu. Letos je v ohrožení na půl milionu letních pracovních pozic a miliardy eur, uvedl think-tank Nomisma. Úplně nejvíce je na turismu závislý jih země, ale také Sicílie se Sardinií.

Pandemie koronaviru skončí v Itálii 12. srpna, jinde do konce roku, spočítali vědci

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám