Hlavní obsah

Pod brněnským Špilberkem vyrostl Chrám kamene

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dávno zaniklé historické budovy moravské metropole pomyslně ožijí v lapidáriu nazvaném Chrám kamene, které vzniklo za bezmála sto milionů korun v dosud nevyužitých vodojemech pod hradem Špilberkem.

Foto: MMB

Vodojemy pod Špilberkem připomínají potemnělé chrámy. Snímek před rekonstrukcí

Článek

Tyto prostory již dávno neslouží pro zadržování vody z dešťů, a tedy jako vodní zdroj pro hradní komplex. Patrně od dubna v nich budou vystaveny četné kamenné prvky budov.

„Prostory lapidária nyní musíme uklidit a připravit pro návštěvníky. V severním přístavku zařídíme restaurátorské dílny a pokladnu pro kasematy. Naší snahou je stihnout vše do zahájení turistické sezony,“ řekl Právu mluvčí Muzea města Brna, které na Špilberku sídlí, Michael Kalábek.

Poznat zaniklá zákoutí

Lidé v lapidáriu uvidí sochy, středověké náhrobky nebo zachráněné kamenné ozdoby z nejrůznějších staveb, například gotické okno či svorníky klenby z Královské kaple, která stávala na dnešním Dominikánském náměstí v centru města. V uplynulých desetiletích byly některé cenné historické objekty v Brně kvůli nové výstavbě strženy. Muzejníci zachránili z některých z nich alespoň nejzajímavější kamenné prvky. Chrám kamene umožní příchozím poznat zaniklá zákoutí města.

Hrad Děvín oplývá pověstmi, pestrou historií i přírodní krásou

Cestování

Vodojemy jsou dva a svým vzhledem připomínají potemnělý barokní chrám, jehož klenbovou střechu podpírají mohutné sloupy. Starší z nich vznikl koncem 19. a mladší počátkem 20. století. Hradu zajišťovaly vodu, nicméně po jeho napojení na vodovod byly tyto prostory uzavřeny a léta čekaly na využití. Jde v podstatě o obří nádrže, do nichž bylo možné dostat se shora. Proto bylo nutné prorazit přes hradby otvor a vybudovat vstup do lapidária.

Spolu s vodárnami byl upraven i prostor nad nimi, kde vznikla vyhlídková terasa. Již nyní je Špilberk vyhledávaným turistickým cílem, a to mimo jiné i díky malebnému pohledu na Brno a jeho okolí. Za pěkného počasí lze z jeho hradeb spatřit Pavlovské vrchy u Mikulova a na severu nejjižnější část chráněné krajinné oblasti Moravský kras.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám