Hlavní obsah

Tisíc tváří a vůní Keni

Novinky, Kristina Vacková pro Delfín travel

Keňa je pro nás stále exotickou, ne zcela běžnou destinací. Přestože se zde nacházejí jedny z nejznámějších národních parků a pobřeží azurově modrého Indického oceánu lemují nekonečné pláže, v popularitě zatím tato východoafrická perla neprávem zaostává za severem černého kontinentu.

Foto: shutterstock.com

Žirafy s horským masivem Kilimandžáro v pozadí.

Článek

Když se řekne Keňa, většině lidí se jako první vybaví národní parky. Ano, tato země je domovem slonů, nosorožců a lvů. Ale je rovněž místem s obrovskou kulturní diverzitou, jež je historicky dána přítomností Portugalců, Arabů a Britů. Nejviditelnější jsou architektonické vlivy portugalské a islámské kultury.

Keňa barevná versus skleněná

Dnes populární cíl dovolené zejména u německé a britské klientely si stále drží svou původní barevnost, kulturu, obyčeje a bohužel i chudobu. Naprosto odlišný je ale život v hlavním městě Nairobi. V posledních letech zde vyrostly četné mrakodrapy a moderní skleněné budovy, které ukazují propastný rozdíl mezi metropolí a běžným „venkovem“, kde žijí zhruba dvě třetiny keňské populace.

Foto: shutterstock.com

.

Dokonalé pláže a národní parky

Někteří turisté míří jen za mořskými radovánkami do drahých resortů na pobřeží Indického oceánu, drtivá část cestovního ruchu je však spojena s touhou dotknout se pravé divočiny a na vlastní oči spatřit to, na co se tak rádi díváme na televizním kanálu National Geographic.

Většina cizinců se vyhne rušnému Nairobi a zamíří rovnou do honosných letovisek kolem přímořské Mombasy, druhého největšího města Keni, a odtud dále na jih. Mombasu proslavily její nádherné pláže, a je proto daleko více navštěvovaná než keňská metropole. Obě velká města ale slouží především jako výchozí body, odkud se vyjíždí za hlavní atrakcí – na safari.

Foto: shutterstock.com

Dovolená nadivoko…

Safari je možné si sjednat na míru podle toho, kolik času chcete strávit v „divočině“. Jednodenní výlety do menších rezervací se často orientují pouze na jeden živočišný druh, podívat se můžete například za slony do národního parku Tsavo. Na odvážnější zájemce čekají lahůdky v podobě cesty do nejznámějšího parku Masai Mara s nezapomenutelnou dominantou, vrcholem Kilimandžáro, který tvoří přirozenou hranici mezi Keňou a sousední Tanzanií.

Foto: shutterstock.com

Poslední dobou je velmi vyhledávané „skutečné a nefalšované táboření“ v divočině, tedy ne v žádné lodži, ale pod stanem. Většinou se jedná o několikadenní putování, kdy si to nejnutnější nesete s sebou. Západ slunce pak pozorujete již z připraveného tábořiště, kde posedíte u ohně a ochutnáte něco z místních specialit. Populární jsou také balíčky, které kombinují několikadenní pobyt na venkově, na safari a v Mombase.

Foto: shutterstock.com

Největší atrakce – migrace zvířat

Nejvhodnější doba, kdy navštívit národní parky, je období tzv. velké migrace zvířat, tedy přelom července a srpna, a potom při zpětné migraci v říjnu. Přesun statisícových stád probíhá již celá staletí mezi tanzanským parkem Serengeti a keňským parkem Masai Mara. Týká se především pakoňů, gazel a zeber, kteří se vydávají každoročně na pouť za potravou africkým kontinentem, následováni predátory – lvy a dalšími šelmami, ale také mrchožrouty, jako jsou hyeny, supi nebo čápi marabu.

Foto: shutterstock.com

Safari do Masai Mary se většinou vyplatí na více dní. Zvětší se tak šance spatřit méně běžné druhy zvířat, především buvoly a nosorožce, jejichž počet se snížil na pouhých pár kusů. Jízda národním parkem se tak bohužel často mění ve štvaní divé zvěře. Jednotliví operátoři spolu komunikují vysílačkami, a pokud zahlédnou cokoli atraktivního, třeba jednoho nosorožce, nahání ho pak několik desítek aut.

Foto: shutterstock.com

Dotek minulosti

Za návštěvu rozhodně stojí i tradiční masajská vesnice kruhového půdorysu obehnaná plotem z větví. O tom, jak moc je tradiční, raději nepřemýšlejte, každopádně je zajímavé vidět domečky splácané z bahna, popela, trávy a trusu, kde lidé skutečně žijí původním způsobem života. Chatrče dodnes stavějí výhradně ženy a výška běžného masajského domku nepřesáhne půl druhého metru. Jako by se zde zastavil čas.

Foto: shutterstock.com

Vzpomínky na Afriku

Kromě zážitků si můžete z Keni přivézt i pár drobností na památku. K nejžádanějším suvenýrům patří kikoys, kanga a speciální masajské sandály. Kikoys jsou barevné pruhované šátky ze silnější bavlny, jež je možné využít nejen na pláž, ale i jako větrolam pro chladnější večery. Kanga se prodávají v páru a jedná se o tradiční, rovněž výrazně barevný oděv keňských žen, používaný buď ke svazování šatů, nebo jen volně ovázaný kolem pasu. Většinou je zdobený tradičními swahilskými příslovími, což mu dodává na originalitě a vážnosti.

Dřevěné sošky, barevné masky a sisalové košíky a kabelky bývají často velmi předražené, proto se je vyplatí koupit na lokálním trhu. Nejoriginálnějším suvenýrem jsou však zcela jistě právě sandály vyrobené z kůže nebo z pneumatik přesně tak, jak je vidíte u původních Masajů.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Nejkrásnější zemí Latinské Ameriky je bezesporu Mexiko. Pojeďte s cestovní kanceláří Delfín travel objevit všechny její krásy!

Prohlédnete si honosná koloniální města i prosté vesničky indiánů, navštívíte významné archeologické památky (Teotihuacán, Chichén Itzá...) i přírodní krásy v čele se sopkou Popocatépetl.

Na závěr si odpočinete na bělostných plážích poloostrova Yucatán ve 4* resortu all inclusive.

Související témata:

Výběr článků

Načítám