Hlavní obsah

Cuzco – incký klenot, se kterým se evropská města nemohla srovnávat

Novinky, PhDr. Eva Farfánová Barriosová pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jihovýchodě Peru, na východních svazích And ve výšce 3 400 metrů, leží Cuzco, město posvátné i moderní současně, obývané nepřetržitě po více než tři tisíce let. Je obklopené zelenými údolími se stále živou dávnou kulturou, tradicemi a vírou.

Foto: shutterstock.com

Starodávné Cuzco bývalo posvátným městem dávných Inků.

Článek

V minulosti bylo Cuzco hlavním městem a centrem říše Inků, kteří ho považovali za „pupek světa“. Později bylo i nejdůležitějším městem peruánského místokrálovství, a proto zde Španělé vybudovali překrásné kostely, paláce a barokní náměstí, které Cuzco proslavily natolik, že se stalo jedním z nejvíce navštěvovaných měst v celé Jižní Americe.

Foto: shutterstock.com

Architektura, která předběhla Evropu

Návštěvník, který hledá město Inků, si musí razit cestu mezi zdmi koloniálních domů a kostelů, aby objevil majestátní incké paláce a chrámy z perfektně opracovaných a sestavených kamenů. Španělští kronikáři, kteří město viděli v 16. století, byli velmi překvapeni jeho architektonickou majestátností, krásou jeho kamenných paláců a dokonalým plánováním ulic. Napsali, že žádné město ve staré Evropě se nemohlo srovnávat s Cuzcem.

Foto: shutterstock.com

Po pádu města do rukou Španělů založil dobyvatel Francisco Pizarro v březnu 1534 nové, tentokrát španělské Cuzco. Jeho centrem se stalo, stejně jako v incké době, hlavní náměstí, Inky zvané Huacaypata (Místo radosti). Španělé ho ale přejmenovali na Plaza de Armas, náměstí Zbraní. Na místě inckých paláců postavili své paláce, katedrálu a jezuitský kostel s oltářem ze zlata ukořistěného indiánům. Cuzco přestalo být indiánským městem a změnilo se v koloniální a mestické.

Foto: shutterstock.com

Náměstí radosti stále žije tradicemi

I dnes je Plaza de Armas místem všech oslav a občanských akcí. V červnu se na náměstí odehrává část Inti Raymi, incké slavnosti Slunce, i uctívání Božího těla s procesím mnoha katolických světců.

Foto: shutterstock.com

Konají se zde i slavnosti Cuzca, které trvají celý týden. Během nich se každý den střídají průvody školních dětí a občanů z různých podniků a institucí s typickými tanci ze všech krajů departementu Cuzco. Po celý rok vždy v neděli se na náměstí s velkou slávou vyvěšuje peruánská vlajka a mnohobarevná vlajka Cuzca. Před Vánoci tu vyroste tradiční trh Santuranticuy, kde lidé mohou zakoupit všechno potřebné k postavení jesliček, které nechybí v žádném domě.

Foto: shutterstock.com

Pro své monumenty, jak ty incké, tak i koloniální, získalo Cuzco mnoho titulů. Už v roce 1933 mu byl udělen titul Hlavní archeologické město Ameriky a v roce 1983 ho UNESCO zařadilo na seznam kulturního dědictví lidstva.

Inzertní sdělení:

Zažijte s cestovní kanceláří Delfín travel tajuplný svět dávných civilizací, jejichž stopy přežívají v Peru dodnes. Poznáte moderní i historickou tvář hlavního města Limy, v nejhlubším kaňonu světa Colca budete pozorovat andské kondory nebo se budete plavit po jezeře Titicaca.

Jedinečná cesta vám poodhalí roušku tajemství, která nám zanechaly civilizace před námi. Fascinující město Inků Machu Picchu nebo záhadné obrazce na planině Nazca čekají jen na to, až je objevíte. Průvodkyní našeho poznávacího zájezdu bude odbornice na slovo vzatá – archeoložka Eva Farfánová Barriosová, která v Peru vedla několik archeologických výzkumů.

Využijte naši jedinečnou akci! Při koupi zájezdu do 20. 12. 2017 zaplatíte zálohu pouze 7000 Kč za osobu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám