Hlavní obsah

Po Ostravě jezdí pohádkové tramvaje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Prvním městem v Česku, které zřídilo ve vybraných vozech MHD dětské koutky, je Ostrava. Obsahují nejen obrázky, které mají děti upoutat, ale i pomocí QR kódu pustí rodiče dětem na chytrých zařízeních poučnou loutkovou pohádku.

První dětský koutek v MHD v ČeskuVideo: Dopravní podnik Ostrava, a.s., Pavel Karban, Novinky

 
Článek

Tzv. kouzelné místo je ve vyhrazeném prostoru pro kočárky. „Každý je pro nás důležitý, maminky s malými dětmi vnímáme speciálně. Mají vliv na nejmenší cestující. Přáli bychom si, aby pro ně cestování ostravskou MHD bylo příjemným zážitkem, kterým budou inspirovat i své děti,“ řekl generální ředitel Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys.

Podle něj chtěl podnik ukázat speciálními místy pro děti lidskou stránku, proto vyzdobil prostor tak, aby se maminka s dítětem cítila v tramvaji příjemně.

Mluvčí dopravního podniku Tereza Šnoblová přiznala, že vycházeli i z vlastních zkušeností zaměstnanců podniku. „Protože samozřejmě řada z nás má děti a MHD využíváme. A když se třeba maminka dostane do situace, kdy jí miminko pláče, je jí to nepříjemné a snaží se ho nějakým způsobem utišit. A napadlo nás, že by jí obrázky nebo pohádka mohly v tom rozptýlení dítěte pomoci,“ popsala.

Foto: DPO

Kouzelné místo pro děti v ostravské MHD

QR kódy s pohádkou

Aktuálně mají dětský koutek tři tramvaje Stadler. Lidé v nich najdou obrázky lišky, stromu, louky, berušky a sluníčka. „Mysleli jsme i na nejmenší děti, které v kočárcích jen leží a nevidí okolí. Právě pro ně jsme strop vylepili sluníčkem a mráčky, aby se i ti úplně nejmenší cestující měli na co podívat,“ upozornila mluvčí s tím, že v každém koutku je také QR kód, jehož prostřednictvím najdou rodiče dětí nebo i ostatní cestující pohádku.

Tu dopravní podnik natočil společně s Loutkovým divadlem Ostrava v historické tramvaji Barborka. „Pohádka je o malé čarodějnici, která se učí cestovat tramvají,“ prozradila Šnoblová s tím, že pohádka má zhruba osm minut a ten, kdo ji nestihne zhlédnout v tramvaji, ji najde i na youtubovém kanále Dopravního podniku Ostrava.

Foto: DPO

Kouzelné místo pro děti v ostravské MHD

To, že je proměna místa pro kočárky v kouzelný koutek dobrý nápad, si myslí například Kristýna Stejskalová. „Někdy, když jedeme tramvají nebo autobusem, tak malého zajímají okolní tlačítka. Doufám, že koutek teď alespoň částečně odvede jeho pozornost,“ řekla a dodala, že novinku vítá. Ráda je i za pohádku. „Určitě mu ji pustím. Když jedeme déle nebo je kolona, tak je malý nervózní, když se tramvaj nehýbe. Teď mu pustím pohádku, snad se uklidní a nebude tak nervózní.“

Pokud se kouzelná místa uchytí, plánuje dopravní podnik, že je vybuduje i v dalších vozech MHD. Navíc zvažuje, že kromě pohádky by se mohly děti dívat i na jízdu dopravních prostředků. „Víme, že některé děti se rády dívají třeba na to, jak jezdí vláčky,“ uzavřela Šnoblová.

V Ostravě mají novou atrakci: největší motýlí dům v Česku. Návštěvníky ochutnává tisícovka exotických motýlů

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám