Hlavní obsah

Plzeň se chystá na historickou bitvu

Do Plzně v pátek a v sobotu zavítají Napoleonské slavnosti. Podobné tematické akce se na různých místech České republiky konají již přes 20 let, v Plzni se ale objeví poprvé, a to i přesto, že napoleonské války se městu vyhnuly.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Centrum Plzně

Článek

V pátek dorazí na historické náměstí Republiky vojenský průvod, v sobotu je připraven program včetně vojenské bitvy v zámeckém parku v městské čtvrti Křimice, uvedla mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Byť se v Plzni přímo žádné napoleonské válečné konflikty neodehrály, život v městě přesto ovlivnily. Plzeň zažila několik průtahů vojsk protifrancouzských koalic a ve městě, v Křimicích a v Liticích byli ubytováni zajatí francouzští vojáci.

„Od roku 1800 dokonce z obav z francouzského vpádu vznikaly v Plzni dobrovolnické jednotky, včetně příchodu takzvaného Morzinovského praporu dobrovolnické Česko-moravsko-slezské legie arcivévody Karla. Válka se znovu připomněla v Plzni v roce 1813, kdy krajem táhlo saské vojsko a zároveň ustupovali francouzští vojáci po bitvě u Lipska,” popsala mluvčí.

Bitva se odehraje v sobotu

Napoleonské slavnosti připomenou dobové události. V pátek na náměstí Republiky projde v 17:30 vojenský průvod na koních, v roli rakouského generála pojede herec Václav Vydra. V průvodu budou uniformovaní pěšáci i jezdci.

Po slavnostním zahájení v 18:00 uvidí diváci během dvouhodinového programu prezentaci dobových zbraní, takzvanou sabráž, tedy techniku otevírání láhve šampaňského šavlí za jízdy na koni, ukázky šermu a výzbroj a výstroj jednotlivých armád. Poté se vojáci utáboří v zámeckém parku v Křimicích.

Sobotní program tam dopoledne nabídne historický průvod od zámku k nádraží, ukázky výcviku vojáků, dobový vojenský tábor, jezdecké soutěže a ukázky dovednosti vojáků na koních v různých disciplínách. Od 15:00 vypukne v zámeckém parku bitva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám