Hlavní obsah

Plovoucí ostrov vyrobený z odpadu? Takhle by měl vypadat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak naložit s odpadem v oceánech? Architektka Margot Krasojevicová navrhuje postavit z něj plovoucí ostrov s resortem, který by se nacházel u Kokosových ostrovů, zámořském teritoriu Austrálie. Futuristicky vyhlížející stavba by podle autorky mohla první návštěvníky přivítat už v roce 2025, píše server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Plovoucí ostrov má vyrůst u Kokosových ostrovů v Indickém oceánu.

Článek

Základem ostrova by se staly dřevěné lávky uchycené k mořskému dnu. Jakási ramena by pak zachytávala mořský odpad do pytlů, které by společně s betonem, pískem a bahnem posloužily jako možnost pro neustálé rozšiřování ostrova. Hlavní budovou by pak byl futuristicky vypadající hotel, jehož návrhy architektka představila.

Ostrov bude osázen mangrovy, které mají sloužit jako přírodní podpěra či lešení zabraňující tomu, aby se ostrov převrhl. „Mangrovy se používají jako protipovodňová ochrana, jež zachycuje sedimenty a buduje tak trochu vlastní ochranné stěny. Zároveň jejich kořeny absorbují vodu, zvětšují se a zabraňují tak ostrovu, aby se převrhl nebo potopil,“ vysvětlila architektka.

Bude moct expandovat

Ostrov se sice má zvětšovat tím, jak bude zachytávat více a více odpadu, ale neměl by expandovat nahodile, ale pouze v případě, že jeho rozšiřování bude efektivní a bezpečné.

Samotný hotel by pak měl být ctít myšlenku celého ostrova a být ekologický. Promyšlené zařízení by například filtrovalo a destilovalo mořskou vodu a užívalo solární energii.

Společnost Margot Krasojevic Architecture, jíž je Krasojevicová šéfkou, uvedla, že projekt má spolufinancovat jistá těžařská společnost z Jihoafrické republiky. Ta by chtěla přispět k vybudování nového ekosystému a zároveň ke snížení znečištění, k němuž dochází vlivem těžby toxických látek a kvůli odpadu, píše Daily Mail.

Kokosové ostrovy, u nichž by měl resort vyrůst, se nacházejí v Indickém oceánu jihozápadně od Indonésie. Nejbližším obydleným sousedem je Vánoční ostrov, který je rovněž zámořským územím Austrálie.

V New Yorku vznikl vznášející se ostrov

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám