Hlavní obsah

Plavba mezi kantony. Výlet trochu jinak

Právo, Andrea Drengubáková

Jezero Vierwaldstättersee ve Švýcarsku, známější spíše jako Lucernské, se nachází na úpatí Alp a zasahuje do čtyř kantonů. Proto se mu také říká Čtyřkantonální jezero. Na jeho březích leží zajímavá města i atraktivní výletní cíle, například Pilatus, Rigi nebo Klewenalp. Mezi těmito destinacemi tu poměrně rychle lze cestovat loděmi Lucernského jezera.

Foto: Tomáš Rucký

Lucernské jezero nebo také Vierwaldstättersee se nachází na pomezí čtyř švýcarských kantonů.

Článek

Na plavbu po jezeře jsme se vydali moderní lodí Diamant. Netradičním zážitkem může být samotná plavba, interiér i exteriér působí tak luxusně, že máte dojem, že jste navštívili čtyřhvězdičkový hotel.

Vystoupili jsme v Beckenriedu, odkud vede kabinková lanovka na horu Klewenalp. Přímo u výstupní stanice na Klewenalpu se dá zabavit v tzv. Holzweltu, dřevěném světě, což je hřiště sestavené z dřevěných překážek, na nichž se děti — ale klidně i dospělí — jednak zabaví a jednak potrénují balanc. Z Klewenalpu se můžete vydat do hor na cyklovýlet, pěší túru nebo na rodinný výlet, protože většina cest v okolí hory je zpevněná.

Švýcarsko vlakem: Putování zemí, kde je i železnice zážitkem

Cestování

Na horském kole doporučujeme cyklotrasu na Stockhütte, odkud lze dolů k jezeru sjet po středně technickém trailu Choltaltrail (922) a zpátky do Beckenriedu je to už jen kousek po značené stezce.

Zpět parní lodí

Z Beckenriedu jsme se zpátky do Lucernu dostali parní lodí, která nás zaujala otevřenou klikovou skříní motorového pohonu. To se tedy jen tak nevidí! Jen za naši plavbu se kliky dvakrát přelešťovaly, aby byly nablýskané jak od Swarowského.

Interiér byl opakem Diamantu — umělé a skleněné prvky nahradilo dřevo — vzdáleně připomínal spíše návštěvu zámku než lodi. Dobová atmosféra nás oslovila zejména v hlavní restauraci, kde jsme obdivovali malovaný strop a vyřezávanou dřevěnou dekoraci mezi okny. Loď Diamant vyjíždí vždy v 10.12 z Lucernu a v Beckenriedu jste v 11.26 hodin. Zpět se parník vrací ve 13.32 a v Lucernu jste ve 14.47 hodin.

Foto: Tomáš Rucký

Jako byste ani nebyli na lodi.

Druhý den jsme se z Lucernu vydali lodí Bürgenstock do stejnojmenné zátoky. Loď sice nenabízí občerstvení a není tak luxusní jako Diamant, na zážitku jí to ovšem nijak neubírá. Z Lucernu loď vyjíždí denně každou celou hodinu, do zátoky dorazíte za necelou půlhodinku.

Lanovka navazuje

V zátoce Bürgenstock jsme přesedli na stejnojmennou pozemní lanovku, která nás vyvezla na horu Bürgenstock a kterou máte v ceně v rámci celodenního lístku. Lanovka jezdí každou půlhodinu a při jízdě nahoru můžete obdivovat nádhernou modrou hladinu jezera.

U výstupu z lanovky tu na vás číhá několik vyhlídek přímo na jezero a hned ta první má dokonce prosklenou podlahu. Žádnou velkou romantiku ale nečekejte, i tady je to spíše o luxusu. Moderní hotelový komplex návštěvníkům nabízí výhled z ložnice přímo na jezero. Luxusně tu působí i restaurace na terase, která je ovšem určená jen hotelovým hostům.

Ve Švýcarsku otevřeli největší muzeum čokolády na světě

Cestování

Díky obchodům s drahými hodinkami si tu na chvíli budete připadat jako na procházce po městě, po pár metrech už ale na vás čeká ryzí příroda. Z Bürgenstocku jsme se vydali směrem na Felsenweg, tedy po skalní stezce, která nás zhruba po půlhodince dovedla k trochu netradničnímu výtahu Hammetschwand Lift. Ten nás vytáhl až do výšky 1125 metrů na Dachspitze Liftturm a je tak nejvyšším venkovním výtahem v Evropě.

Foto: Tomáš Rucký

Netradiční výtah Hammetschwand Lift vás vyveze do nadmořské výšky 1125 metrů.

Výtah jede nadprůměrou rychlostí a je prosklený, takže celou jízdu můžete pozorovat obrovskou vodní masu přímo pod vámi. Z Dachspitze Liftturm se lze vydat na pěší výlet zpátky do resortu Bürgenstock, nebo si tu můžete posedět na venkovní terásce horské hospůdky, kterou najdete přímo u výstupu z výtahu.

Zpáteční jízdenka na tento výtah vyjde dospělého na 18 CHF (426 Kč), dítě na 9 CHF (213 Kč). My se zpátky do Bürgenstocku dostali stejnou cestou a do Lucernu stejnou lodí, která i zpátky jezdí každou hodinu.

Jde i o zážitky

Lodě na Lucernském jezeře nemají jen dopravní charakter, ale i zážitkový. Volit můžete mezi loděmi „Grill & Chill“, kde si užijete grilování, „Brunch-Schiff“, kde nabízejí brunch, nebo „Fajita-Schiff“, tam zase podávají mexické jídlo. Nabízejí nejrůznější mexické speciality od tortill přes nachos po chilli corn carne. Nechybí samozřejmě předkrm a dezert.

Loď Fajita vyplouvá z Lucernu každou sobotu v 19.30 a vrací se ve 21.42 hodin, takže na jezeře strávíte příjemné 2,5 hodiny se západem slunce, který si můžete vychutnávat u stolu při jídle nebo na venkovní palubě za zvuku mexické hudby. Jízda na téhle lodi stojí 38 CHF (899 Kč), mexické bufety si můžete přikoupit za 52 CHF (1230 Kč). Je potřeba také provést rezervaci, a to nejpozději do soboty 15 hod.

Perla uprostřed Evropy

Za návštěvu stojí i samotné město Lucern, kterému se říká perla uprostřed Evropy. Mezi nejznámější místa patří například symbol Lucernu, kapličkový most Kapellbrücke, který je nejstarším dřevěným zastřešeným mostem Evropy a s délkou 204 metry druhým nejdelším. Místní jsou pyšní i pomník lva Löwendenkmal, věnovaný vojákům švýcarské gardy, kteří padli za francouzské revoluce. Zážitkem je i jen bloumání uličkami s domy zdobenými freskami.

Reklama

Výběr článků

Načítám