Hlavní obsah

Plakánek prokoukne. Obnova údolí začala odbahňováním rybníka Obora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to jedna z nejpopulárnějších procházek v Českém ráji. Když už se vyrazí na hrad Kost, jen zlomek lidí nevyužije šanci projít se přilehlým údolím Plakánek. Na jeho obnově začala pracovat společnost Kinský dal Borgo. Revitalizace údolí by měla trvat do poloviny roku 2023 a její hlavní částí je odbahnění rybníků Obora, Bílý a Černý.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Malebné údolí Plakánek

Článek

Cílem projektu v hodnotě téměř 66 milionů korun je podpořit živočichy a rostliny vázané na vodní prostředí v údolí, zadržet vodu v krajině a zlepšit její kvalitu, informoval ředitel lesního hospodářství firmy Kinský dal Borgo Jiří Žabka. Téměř 90 procent nákladů revitalizace by měla pokrýt dotace z fondů EU.

Rybníky Obora, Bílý a Černý se nacházejí v okolí středověkého hradu Kost. Jsou značně zanesené hlínou, kterou do nich z okolních polí a lesů za desítky let splavily deště. „Do údolní nivy a rybníků se tím dostává hodně živin, což nedělá dobře fauně a flóře a kvalitě vody,” řekl Žabka.

Zanášení rybníků v přírodní rezervaci Plakánek se projevuje v úbytku živočichů a rostlin, které jsou vázány na rybniční ekosystém. V lokalitě se vyskytují i zákonem chráněné druhy rostlin, například prstnatec májový. Žádný zásadní zásah týkající se odbahnění rybníků se v minulých desetiletích v lokalitě nedělal.

Další rybníky v dalších letech

Stavbaři by měli rybníky zbavit asi 60 000 metrů krychlových sedimentů. Již začali s odbahňováním rybníka Obora, a to takzvanou mokrou cestou, plovoucím sacím bagrem. Čerpadlo sedimenty potrubím přenese do dvouhektarové odvodňovací laguny vytvořené na poli nad údolím. Z laguny přebytečná voda odteče do rybníka Černý, vytěžená hlína zůstane na poli. Těžba a odvoz bahna z rybníků Černý a Bílý přijdou na řadu postupně v letech 2021 až 2023.

V údolí vzniknou i dvě tůně o ploše do 300 metrů čtverečních a hloubce do 1,5 metru. Stavbaři také u rybníků opraví hráze a opraví či postaví bezpečnostní přelivy. Počítá se i s pročištěním odvodňovacích příkopů, pročištěním odpadního koryta od rybníka Černý a odvodněním stezky pro pěší u rybníka Obora.

Reklama

Výběr článků

Načítám