Hlavní obsah

Pilot otočil letadlo, aby cestující viděli polární záři přímo ze vzduchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pilot společnosti easyJet udělal v pondělí večer nad oceánem otočku o 360 stupňů, cestujícím chtěl zajistit co nejlepší výhled na polární záři. Během manévru v kabině ztlumil světla, pasažérům se tak naskytl skutečně unikátní pohled na tento přírodní jev.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Letadlo bylo na cestě z islandského Reykjavíku do Manchesteru a přírodní fenomén byl na noční obloze jasně viditelný. Snímky, které pořídil jeden z pasažérů, ukazují zelené, fialové a růžové pruhy táhnoucí se přes celé nebe.

„Tak napůl jsme to očekávali, protože podle předpovědi měla být polární záře vysoko, ale nízká oblačnost na Islandu během minulého týdne znamenala, že jsme ji nemohli spatřit ze země,“ řekl deníku Manchester Evening News fotograf Adam Groves, který se vrátil z Islandu.

„Vzlétli jsme a v půlce letu pilot vypnul všechna světla. Výhled byl z levého okna, my seděli na pravé straně, ale po dvou třech minutách pilot letadlo otočil dokola o 360 stupňů, aby mohl polární záři vidět každý,“ dodal fotograf.

„Je k tomu zapotřebí povolení, nebo to piloti prostě můžou udělat?“ zeptal se jeden z uživatelů sociální sítě Twitter. „Piloti informují řízení letového provozu, aby se ujistili, že je manévr bezpečný,“ odpověděli zástupce aplikace FlightRadar, kde byla dráha letu zaznamenána.

Podmínky byly perfektní

Tento jedinečný zážitek byl už druhou nocí za sebou, kdy bylo na území Velké Británie možné polární záři spatřit. Nejlepším místem pro sledování přírodního úkazu bylo severní Skotsko nebo části jižní Anglie jako Kent a Cornwall.

„Nedělní pozorování bylo shodou perfektních podmínek, kdy byla polární záře viditelná na severním horizontu na jihu Anglie,“ řekl vedoucí oddělení vesmírného počasí Meteorological Office Mark Gibbs.

Doplnil, že nedělní večer byl výsledkem kombinace bezmračné oblohy, čistého vzduchu a tmavého Měsíce, díky čemuž mohli lidé dohlédnout na větší vzdálenosti s malým světelným znečištěním a spatřit tak polární záři. K této skvělé podívané došlo díky sluneční bouři, která podle Gibbse není pro toto období slunečního cyklu neobvyklá.

Na Novém Zélandu se zpozdilo letadlo kvůli ježkovi

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám