Hlavní obsah

Petřínská rozhledna o Velikonocích praskala ve švech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turisté se v Praze o Velikonocích vypravili na památky. Nejvíce je lákaly Petřínská rozhledna, Staroměstská radnice a zrcadlové bludiště na Petříně. Velký zájem zaznamenaly i státní hrady a zámky.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Petřínská rozhledna

Článek

Rozhlednu během svátků navštívilo téměř 15,5 tisíce lidí, což je podle Prague City Tourism o 14 % více než loni. Na Staroměstskou radnici přišlo přes 10,6 tisíce lidí. Nejvíce poskočil zájem o prohlídku Klementina, návštěvníků na takzvané barokní trase bylo přes tři tisíce, což představuje proti loňsku nárůst o více než čtvrtinu.

V Klementinu sídlí Národní knihovna, o novou turistickou trasu se ale stará Prague City Tourism a díky vyšší návštěvnosti může také podle Jany Adamcové z vedení městské společnosti odevzdat knihovně vyšší příspěvek.

Němci, Britové i Češi

Zatímco mnozí Pražané odjeli z města o Velikonocích pryč, mezi návštěvníky dominovali Němci a Britové, následovaní turisty z USA, Francie, Španělska a Itálie. Pětinu z celkového počtu tvořili návštěvníci z jiných koutů Česka. Rekordní zájem byl také o svezení historickou tramvají na lince 42, od soboty do pondělí do ní nastoupilo přes 1600 lidí.

Celkem se na pražských věžích a trasách spadajících pod oficiální turistickou organizaci hlavního města Prahy o Velikonocích objevilo přes 46 tisíc turistů, což je stejně jako loni.

Návštěvnost hradů a zámků si pochvaluje i Národní památkový ústav. Od Velkého pátku až do Velikonočního pondělí na státní památky zavítalo celkem 144 tisíc návštěvníků. To je o pětinu víc než během loňských Velikonoc a o 10 % víc než v roce 2022, uvedla mluvčí ústavu Blanka Černá.

Státní hrady a zámky od 2. dubna přecházejí na pravidelný sezonní režim. Letošní sezona je v programu Po stopách šlechtických rodů věnována Habsburkům, reprezentovaných hlavně zámky Zákupy a Konopiště.

Sezona slibuje i novinky a nové prohlídkové okruhy v klášteře Zlatá Koruna, zámcích Litomyšl a Uherčice. Na zámku Lysice skončila obnova zahrady, obnovou prošel Letohrádek Bellaria na státním hradu a zámku Český Krumlov, otevřít by se měl v září.

Ze starých stájí kladrubského hřebčína pro nemocné koně je pokladna

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám